NESEBIČNA GESTA

Nizozemska princeza povukla neočekivani potez i odrekla se 1,6 mil. eura džeparca: ‘Neugodno mi je‘

Amalia je poručila kako osjeća nelagodu primiti sav taj novac a ne davati ništa zauzvrat dok je toliko studenata u ozbiljnim dugovima
Kralj Willem-Alexander i princeza Amalia
 Royalportraits Europe/bernard Rubsamen/Bestimage/Profimedia

Buduća nizozemska kraljica, princeza Catharina-Amalia, ima tek 17 godina, a vrlo zrelim i nesebičnim porukama daje na znanje da planira biti drugačiji tip monarha od svojih prethodnika, nakon što je odbila ponudu od 1,6 milijuna eura džeparca.

Najstarija kći kralja Willem-Alexandra i kraljice Maksime u prosincu će napuniti 18 godina kada po zakonu ima pravo na 1,6 milijuna dolara džeparca godišnje sve dok ne preuzme kraljevske dužnosti.

U ručno pisanom pismu koje je u petak poslala nizozemskom premijeru Marku Rutteu, a objavio ga je portal NOS, Amalia je napisala kako bi se osjećala nelagodno ako bi uzela novac, a ne bi dala ništa zauzvrat dok je toliko studenata u ozbiljnim dugovima.

- Napunit ću 18 godina 7. prosinca 2021. godine i prema zakonu, imam pravo na džeparac. Sve dok ne činim nešto zauzvrat, neugodno mi je primiti taj novac, a mnogim drugim studentima je puno teže, pogotovo u vrijeme koronavirusa.

image
Princeza Amalia
Royalportraits Europe/bernard Rubsamen/Bestimage/Profimedia
image
Princeze Ariane, Amalia i Alexia
Sem Van Der Wal/Afp/Profimedia

Princeza je također objasnila kako planira napraviti jednogodišnju stanku prije početka studija. Istaknula je da planira vratiti gotovo 330.000 eura na koje je imala pravo za vrijeme srednje škole te da neće prihvatiti 1,3 milijuna eura troškova sve dok ne preuzme ulogu princeze koja podrazumijeva visoke troškove.

Amalia je nedavno završila kršćansku gimnaziju Sorghvliet u Haagu i maturirat će s odličnim ocjenama i počastima.

Na Instagram profilu kraljevske obitelji objavljen je video princeze sa školskom torbom na leđima koja je sudjelovala u tradiciji podizanja zastave Nizozemske.

- Upravo su mi javili da sam prošla ispite. Želim čestitati svim maturantima i poželjeti im puno sreće.

Još u travnju je princeza najavila planove da uzme stanku nakon mature i proputuje svijet prije nego što počne studirati.

- Želim učiti, ali ne samo u školi, iako sam uživala zadnjih 14 godina.Želim malo putovati, upoznati svijet, činiti stvari koje možda neću moći za dvadeset godina, poručila je još u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. prosinac 2021 13:37