MOSKVA O SVEMU ŠUTI

Nizozemska tvrdi da su joj ruski avioni ‘uznemiravali‘ fregatu u Crnome moru: ‘Zastrašivali su nas‘

Zrakoplovi su letjeli opasno nisko i blizu, simulirajući napade, a bili su naoružani bombama i raketama
HNLMS Evertsen
 Elif Ozturk Ozgoncu/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nizozemska je u utorak optužila ruske borbene zrakoplove da su prošloga tjedna "opasno" djelovali prema nizozemskom ratnom brodu u Crnome moru.

U incidentu koji se dogodio u četvrtak sudjelovala je fregata HNLMS Evertsen koja je dio zračno-pomorske skupine britanskog razarača HMS Defendera. Prema tom brodu su, tvrdi Moskva, u srijedu ispaljeni hici upozorenja zbog povrede njezinih teritorijalnih voda u blizini anektiranog Krima.

Po riječima nizozemskog ministarstva obrane, ruski zrakoplovi su pet sati "neprestano uznemiravali" fregatu dok je bila jugoistočno od Krima.

Zrakoplovi su "letjeli opasno nisko i blizu, simulirajući napade", dodaje ministarstvo u priopćenju, navodeći da su bili naoružani bombama i raketama.

"Nakon višesatnog zastrašivanja zabilježeni su i poremećaji elektroničke opreme na Evertsenu", dodalo je ministarstvo.

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld-Schouten osudila je "neodgovorno" ponašanje i rekla da Evertsen "ima puno pravo ploviti ondje. Ništa ne opravdava takvo agresivno ponašanje koje ujedno povećava opasnost od nesreće", rekla je.

Moskva u utorak nije reagirala na te izjave.

Zadnji incident na Crnome moru dogodio se dan prije ovoga na koji se žali Nizozemska.

Rusija tvrdi da je britanski razarač HMS Defender u srijedu ušao u vode kod Krima, poluotoka koji je Moskva 2014. pripojila svom teritoriju i "dobio je upozorenje da će se u slučaju povrede ruske granice upotrijebiti oružje".

Budući da britanski brod "nije reagirao na upozorenje", izvijestilo je rusko ministarstvo obrane, ruski "granični ophodni brod ispalio je hice upozorenja" i zrakoplov Su-24M izveo je "bombardiranje duž rute razarača radi upozorenja".

London je to demantirao, spomenuvši ruske "vježbe gađanja" i "bezazlen prolaz ukrajinskim teritorijalnim vodama".

U takvim napetim prilikama Ukrajina i Sjedinjene Države su u ponedjeljak počele zajedničku vojnu vježbu u Crnome moru u okviru suradnje Zapada i Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25