RIJEČ METEOROLOGA

Nizozemska u klimatskoj nevolji: ‘Predviđaju rast razine mora za metar, trećina države je ugrožena‘

Ako se emisija stakleničkih plinova ne smanji, razina mora nizozemske obale podignut će se za 1.2 metra do 2100. godine.
Ilustracija, prizor iz Nizozemske
 Mischa Keijser/Imagesource/Profimedia

Stručnjaci za klimatske promjene u ponedjeljak su u Nizozemskoj najavili kako će se njihova zemlja u budućnosti suočiti s ozbiljnim podizanjem razine mora, većim od jednog metra, prenosi Associated Press.

Za zemlju u kojoj se trećina površine nalazi ispod razine mora (a koje zadržava komplicirani sustav brana, ustava, pregrada i nasipa), to predstavlja ozbiljan problem.

Kraljevski nizozemski meteorološki zavod navodi kako će glavni razlog podizanja razine mora biti obilne padaline uzrokovane klimatskim promjenama. Obilne su kiše tijekom ljeta izazvale široke poplave u južnoj nizozemskoj pokrajini Limburg, a ista jaka ljetna oluja prouzročila je desetke smrtnih slučajeva u susjednoj Njemačkoj i Belgiji.

Nizozemsko izvješće objavljeno je tjedan dana prije UN-ove godišnje konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu. Summit koji će trajati od 31. listopada do 12. studenog svi smatraju jednom od ključnih prilika kojom bi se "zabetonirale" obveze vlada da smanje emisiju stakleničkih plinova.

"Pričanje o klimatskim promjenama kao o nečemu što radimo za svoju djecu podrazumijeva hitnost", rekao je Steven Weyenberg, nizozemski državni tajnik za Infrastrukturu i vode.

Meteorološki zavod navodi da ako se emisija stakleničkih plinova ne smanji, razina mora nizozemske obale podignut će se za 1.2 metra do 2100. godine. Prije 7 godina mislilo se da će se razina podignuti za 1 metar.

No, ako se do 2100. godine otope arktički ledenjaci, ta će razina skočiti na visokih 2 metra.

"Prilagođavanje na ekstremne vremenske uvjete i predviđanje podizanja razine mora trebaju postati prioriteti za našu vladu", rekao je Rogier van der Sande, čelnik Nizozemskog saveza odbora za vodu.

Četiri stranke trenutačno pregovaraju o formiranju sljedeće nizozemske vladajuće koalicije, a klimatske promjene su jedna od tema o kojima razgovaraju.

"Klimatska kriza je ovdje. Ovo je crveni alarm, a na nama je da konačno nešto poduzmemo", rekao je Weyenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:47