NOVA SABOTAŽA U EUROPI?

Nizozemski špijuni objavili šokantne podatke: ‘Ovo je prvi put da vidimo Ruse da to rade...‘

Nizozemska je u subotu priopćila da će protjerati još neobjavljen broj ruskih diplomata jer Moskva kontinuirano dovodi špijune

Vladimir Putin/ sabotaža Sjevernog toka

Rusija je proteklih mjeseci pokušala prikupiti obavještajne podatke za sabotažu ključne infrastrukture u nizozemskom dijelu Sjevernog mora, objavila je u ponedjeljak nizozemska vojna obavještajna agencija MIVD.

Kod vjetroelektrane na pučini Sjevernog mora otkriven je ruski brod koji je skenirao energetsku infrastrukturu, rekao je čelnik MIVD-a, general Jan Swillens, na konferenciji za medije.

Plovilo su iz Sjevernog mora ispratili nizozemska mornarica i obalna straža prije no što je sabotaža uspjela, dodao je.

"Posljednjih mjeseci uočavali smo smo ruske aktere kako pokušavaju otkriti funkcioniranje energetskog sustava u Sjevernom moru. Ovo je prvi put da to vidimo", rekao je Swillens.

"Rusija mapira kako funkcioniraju naši vjetroparkovi u Sjevernom moru. Jako ih zanima kako bi mogli sabotirati energetsku infrastrukturu."

Nizozemske obavještajne agencije MIVD i AIVD u zajedničkom izvješću objavljenom u ponedjeljak priopćile su da je ključna morska infrastruktura poput internetskih kablova, plinskih cijevi i vjetrenjača postala meta ruskih sabotažnih aktivnosti.

"Rusija u tajnosti iscrtava ovu infrastrukturu i poduzima aktivnosti koje ukazuju na pripreme za ometanje i sabotažu", navode agencije.

Potencijalne su i ruske prijetnje nizozemskoj opskrbi vodom i energijom u zemlji, tvrde dvije institucije.

Nizozemska je u subotu priopćila da će protjerati još neobjavljen broj ruskih diplomata jer Moskva kontinuirano dovodi špijune, navodeći da su diplomati.

Ta zapadnoeuropska zemlja je naredila Rusiji da zatvori svoje trgovinsko predstavništvo u Amsterdamu te najavila da će zatvoriti nizozemski konzulat u Sankt Peterburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:52