ŠPIJUN ILI ŽRTVA?

‘Njegova sudbina treba izazvati bijes svih slobodnih ljudi‘: Rusi ga zatvorili, prijeti mu 20 godina

Pritvoren je u Jekaterinburgu 29. ožujka dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija

Evan Gershkovich snimljen 2021.

 Dimitar Dilkoff/Afp

Sud u Moskvi odredio je datum saslušanja žalbe Evana Gerškoviča, novinara Wall Street Journala, koji je prošli tjedan pritvoren i optužen za špijunažu.

Odvjetnici 31-godišnjega američkog novinara Gerškoviča osporavaju njegovo pritvaranje, a Wall Street Journal (WSJ) poriče da je njihov novinar špijun. "Njegovo uhićenje trebalo bi potaknuti bijes svih slobodnih ljudi i vlada diljem svijeta. Niti jedan novinar ne bi trebao biti pritvoren samo zato što radi svoj posao", poručio je WSJ.

Gradski sud u Moskvi rekao je da će žalbu saslušati u utorak, 18. travnja.

Sud bi mogao potvrditi nastavak pritvora Gerškoviču u moskovskom zatvoru Lefortovo, narediti da ga premjeste u drugi zatvor, dopustiti mu kućni pritvor ili odrediti jamčevinu. Prema zakonu, konačna odluka suda mora se priopćiti javnosti, ali se postupak može odvijati iza zatvorenih vrata. Još nije jasno hoće li se Gerškovič pojaviti na ročištu osobno ili putem videoveze.

Evan Gerškovič pritvoren je u Jekaterinburgu 29. ožujka dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija. Kako tvrdi Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB), Gerškovič je "prikupljao povjerljive podatke o aktivnostima jednog ruskog vojno-industrijskog kompleksa koji predstavljaju državnu tajnu". Ako ga osude za špijunažu, mogao bi se suočiti s kaznom do 20 godina zatvora.

image

Zatvor Lefortovsky u kojem se nalazi Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Gerškovič se u utorak prvi put sastao sa svojim odvjetnikom, ali predstavnici američkog veleposlanstva u Moskvi još ga nisu uspjeli posjetiti. "Rusija ima neproziran i vrlo birokratski postupak za konzularni pristup", poručili su iz State Departmenta za WSJ.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata, Bob Menendez, rekao je da se Rusija mora pridržavati Bečke konvencije o konzularnim odnosima: "Nečuveno je što su State Departmentu uskratili jedno od najosnovnijih načela međunarodnog ugovora. Nema isprike za onemogućavanje takvog pristupa osam dana nakon pritvora Evana Gerškoviča".

Menendez je također pozvao Bidenovu administraciju da prenese odgovornost za slučaj s Ureda za konzularne poslove State Departmenta na Ured posebnog predsjedničkog izaslanika za pitanja talaca jer bi takva odluka pomogla u osiguravanju resursa i podrške Gerškoviču i njegovoj obitelji. U ovom trenutku nije poznato hoće li SAD razmotriti razmjenu zatvorenika s Rusijom u zamjenu za Gerškoviča.

Američki državni tajnik Antony Blinken i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvali su Moskvu da odmah oslobodi američkog novinara. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u srijedu je izjavila da će Rusija dopustiti američki konzularni posjet u dogledno vrijeme prema standardnim ruskim procedurama.

Gerškovič je prvi novinar jedne američke novinske kuće koji je od hladnog rata u Rusiji uhićen pod optužbama za špijunažu. Prije nego što je postao dopisnik za WSJ i izvještavao o ratu u Ukrajini i plaćeničkoj grupi Wagner, američki novinar ruskog podrijetla radio je za agenciju AFP u Moskvi i online news portal The Moscow Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:35