OBOLJELA OD KORONE

Njegovateljici u komi dali još tri dana života, a onda se dogodilo čudo: ‘Taj lijek me spasio‘

Kao zadnju opciju primila je eksperimentalni lijek koji se inače koristi za liječenje reumatoidnog artritisa
Leah i Claire Haythorne
 Facebook

Njegovateljica Claire Haythorne iz engleskog Hillsborougha koja je početkom studenog oboljela od koronavirusa, provela je nekoliko tjedana u komi, nakon čega su joj liječnici dali još 'tri dana na životu'.

No samo tjedan dana nakon što je, kao zadnju opciju, primila eksperimentalni lijek koji se inače koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, Haythorne se probudila.

Njezina kći, 18-godišnjakinja Leah, ostala je iznenađena s tako brzim oporavkom svoje majke koji su liječnici pripisali lijeku Anakinra.

Haythorne se još uvijek oporavlja i uskoro bi se trebala vratiti kući svojoj djeci, Leah i Jordanu, te suprugu Tariqu, piše Mirror.

Kao njegovateljica, Haythorne je saznala da je zaražena virusom nakon redovnog tjednog testiranja. U početku nije imala nikakve simptome no otišla je kući u samoizolaciju.

- U petak je legla u krevet, a do nedjelje 8. studenog izgubila je boju u licu. Nisam je mogla prepoznati. U ponedjeljak smo je žurno odveli u bolnicu i to je bio zadnji put da smo je vidjeli - kazala je njezina kći Leah.

Stanje joj se nastavilo naglo pogoršavati, a u četvrtak, 12. studenog, stavljena je u induciranu komu.

- Pluća i bubrezi su joj bili u jako lošem stanju i trebala je puno kisika - dodala je Leah.

Nakon što su joj tjednima davali različite lijekove, 3. prosinca su joj odlučili dati lijek Anakinra.

- Bio je to posljednji izbor - kazala je Leah.

No oporavak se dogodio instantno.

- Osmog je bio mom bratu rođendan i tog dana se najviše vidio napredak. Do 11. je bila budna. Postupno su smanjivali dozu te je počela polako reagirati na svoje ime i micati rukom, a onda se probudila. Kad su joj početno dali lijek, rekli su da ima još tri dana na životu. Rekli su da ne znaju što da naprave iduće ukoliko lijek ne bude djelovao. Mogli smo samo čekati - rekla je Leah i dodala kako se u ovom periodu jako zbližila s bratom: - Nismo znali što cijeniti imamo dok nam to nisu uzeli.

S majkom su prvi put nakon njezinog buđenja razgovarali na Božić, a liječnik koji je pripisao lijek prozvao je njezino oporavak 'malim božićnim čudom'.

Haythorne se još uvijek oporavlja u bolnici, ali bez lijekova i nije na kisiku.

- Bila su ovo najteža dva mjeseca - kazala je Leah i dodala kako je ovo bio poziv na buđenje cijeloj obitelji koja je prvotno negirala ozbiljnost ovog virusa.

- Kad je mama legla u krevet, svi smo mislili, 'daj, ne biti tako loše'. Nikad nam nije palo na pamet da je može tako pogoditi. Nismo mislili da može biti tako ozbiljno. Nije imala zdravstvenih problema, a nije ni da je stara - kazala je njezina kći.

U obitelji nitko drugi nije bio pozitivan na virus, dok je Claire Haythorne gotovo podlegla bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:10