BORBA S COVID-19

Njemačka bi zbog sitničarenja mogla prokockati svoje uspjehe protiv pandemije koronavirusa

Njemačka politika zapetljala se u federalizam i u mnoga zbunjujuća i često kontradiktorna pravila
 Michael Kappeler/POOL/AFP

Kako trenutno u Njemačkoj izgledaju pravila u borbi protiv pandemije koronavirusom? To je vrlo teško reći jer sastanak Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina nije donio jedinstveni pristup, smatra Jens Thurau.

Na početku treba ipak reći da Njemačka, kada je u pitanju borba protiv pandemije koronavirusom, u usporedbi s ostalim zemljama još uvijek stoji dobro. U svakom slučaju bolje od Španjolske, Francuske ili Italije, piše Deutsche Welle. SAD da se i ne spominje.

Obveza nošenja maski, što je povezna mjera za ostale mehanizme u borbi protiv pandemije, je naišla na dobar prijem kod najvećeg dijela stanovništva. I to još više od trenutka kada je stanovnicima Njemačke postalo jasno da će maske još dugo vremena biti dio svakodnevice.

No inače se njemačka politika zapetljala u federalizam i u mnoga zbunjujuća i često kontradiktorna pravila. Različite kazne za one koji odbijaju nošenje maski u različitim saveznim pokrajinama je veliki minus za vjerodostojnost politike.

S pravom je premijer Brandenburga Dietmar Woidke ukazao na primjer putnika u vlaku koji prolazi kroz više saveznih pokrajina, a time i kroz različite zone kažnjavanja.Pritom pomaže malo dogovor o minimalnoj kazni od 50 eura kad je, recimo, u Berlinu kazna 500 eura. Prekršaj je posvuda u Njemačkoj isti.No Saska-Anhalt ide tako daleko da uopće ne predviđa kazne. Ovako nešto je teško objasniti ne samo strancima nego i Nijemcima.

Veseli kaos

Zbunjujuća su i pravila za one koji se vraćaju iz inozemstva: prvo su uz veliku medijsku pompu uvedeni besplatni testovi za one koji se vraćaju iz rizičnih područja. Zatim je u Bavarskoj došlo do greške u sustavu informiranja zbog čega testirani povratnici nisu bili informirani danima. I na kraju je do odgovornih ipak stigla informacija da testovi odmah na povratku s odmora ne znače ništa jer inkubacija može trajati nekoliko dana.

Sada se odjednom uvodi obavezna karantena od pet dana. Transparentnost i jasne smjernice izgledaju drugačije od ovog. Ista stvar i sa školama: negdje je maska svuda obavezna, a negdje samo u zgradi ali ne i u razredu. Ovisi o tome o kojoj saveznoj pokrajini se radi. Sve je to skupa teško razumjeti.

Doduše savezne zemlje su i do sada, bez obzira o kojoj temi se radi, ljubomorno čuvale svoje kompetencije. Treba imati na umu da i u saveznim pokrajinama vladaju političari koji žele opet biti izabrani. Drastične mjere u borbi protiv pandemije su u Bavarskoj s velikim brojem zaraženih jasne, ali ne i u Mecklenburg-Vorpommernu gdje zaraženih gotovo da i nema.

No nesigurnost zbog mnogih kontradiktornih mjera je već odavno zahvatila čitavu zemlju. Često je teško razumljivo gdje je koja mjera na snazi. I dnevno se javlja o novim, višim, brojevima zaraženih, ali se istodobno jamči da je zdravstveni sustav spreman.

Što dulje pandemija traje, to je važnije ustrajati na jasnoći i ujednačenosti. Vlada i premijeri saveznih pokrajina su se u četvrtak dogovorili oko toga da se velika događanja kao ulična slavlja i koncerti otkažu do kraja godine. No o božićnim sajmovima i karnevalu će se odlučivati kasnije. Saska strahuje za svoj poznati božićni sajam u Dresdenu. Što na to još reći!

Sve teže razumljive mjere

Sve se to događa u vrijeme kada je korona-svakodnevica za mnogo sve teže razumljiva. Stroga ograničenja u gradskim uredima, a mnogi se već gotovo pola godine muče u svojim improviziranim kućnim uredima.

Posjetiti starijeg rođaka u bolnici ili nabaviti novu osobnu je postala nemoguća misija. Korona mjere se sve više pokazuju kao nepremostiva prepreka. Pogledom na mase na cestama upada u oči da su maske posvuda. Ali razmak? Njega se malo tko drži. Nijemci opet organiziraju velika obiteljska slavlja, mladi tulumare po parkovima umjesto u klubovima. Svjetovi se sve više udaljavaju jedni od drugih, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:18