TKO JE KRIV?

Njemačka bijesna zbog optužbi da su zakazali s reakcijom na poplave: ‘To je jeftina predizborna kampanja‘

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer kritiku je nazvao ‘jeftinom predizbornom kampanjom‘ koja na trenutke djeluje ‘otrcano‘
Poplave u Njemačkoj
 Christof Stache/AFP

Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacili su u ponedjeljak kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja u slučaju prošlotjednih katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke.

"Iz Ureda za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putovi funkcionirali", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) prilikom obilaska poplavljenih područja.

On je odbacio zahtjeve za promjenom sustava obavještavanja u slučaju katastrofa.

"Katastrofa se proglašava lokalno, a ne iz Berlina", rekao je Seehofer i dodao kako je na saveznoj razini komunikacija funkcionirala, a u ono što se događalo na razini saveznih pokrajina se "ne želi miješati".

On je istodobno kritiku na račun komunikacije tijekom poplave nazvao "jeftinom predizbornom kampanjom" koja na trenutke djeluje "otrcano".

Oporbene stranke Ljevica i Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražile su Seehoferovu ostavku zbog navodnog nefunkcioniranja sustava za obavještavanje tijekom katastrofalnih poplava na zapadu zemlje prošloga tjedna.

Glasnogovornica savezne vlade je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak ukazala na kombiniranu odgovornost svih razina u slučaju katastrofa, napominjući kako konačna odluka o uzbunjivanju stanovništva leži na razini gradova i općina.

Vlada je također priopćila i kako saveznim pokrajinama u obavještavanju građana u slučaju katastrofa pomaže i Savezni ured za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofa.

Istodobno je ukazano na to kako se sustav uzbunjivanja već neko vrijeme nalazi u procesu reforme koji bi trebao uroditi poboljšanjima u lancu obavještavanja. Među ostalim je predviđena ponovna upotreba mreže sirena za uzbunjivanje koje se već dulje vrijeme nalaze izvan upotrebe.

Ovaj ured je prije toga priopćio kako je preko aplikacije za obavještavanje u slučaju opasnosti od katastrofa uoči poplava izdao više od 150 upozorenja.

Armin Laschet, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja je jedna od dviju pokrajina pogođenih poplavama, rekao je kako su lokalne vlasti različito reagirale na upozorenja te da su na nekim mjestima najviše problema prouzročile pojave koje nisu na listi postupaka u slučaju borbe protiv poplava.

"Ono što nam je sad potrebno je detaljna analiza kako bi u budućnosti mogli reagirati bolje", rekao je kancelarski kandidat Unije CDU-CSU.

Kritike su uslijedile nakon što je jedna britanska znanstvenica u medijima rekla kako je Njemačka danima prije poplava preko Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) bila upozoravana na mogućnost obilnih padalina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 14:12