DIPLOMATSKI INCIDENT

Njemačka bijesna: Zrakoplov Angele Merkel kružio dva sata iznad Turske jer je Iran zabranio prelijetanje

Dozvolu za prelijetanje Iran je povukao nakon što je kancelarka Merkel poletjela iz Berlina
 AFP

Iran je danas izazvao diplomatski incident sa Njemačkom uskrativši dopuštenje za korištenje zračnog prostora zrakoplovu njemačke kancelarke Angele Merkel na putu za Indiju.

Dozvolu za prelijetanje Iran je odobrio prije polijetanja, no povukao je odluku nakon što je kancelarka Merkel poletjela iz zračne luke u Berlinu. Zrakoplov se nalazio iznad tursko-iranske granice kada je iranska kontrola leta priopćila da Airbus A340 Konrad Adenauer nema dopuštenje za ulazak u Iran.

- To je nedopustivo. Radi se o nedostatku poštovanja prema Njemačkoj. Takvo ponašanje nećemo dopustiti - ljutito je reagirao njemački šef diplomacije Guido Westerwelle koji je u službenom posjetu Australiji. Njemačka je već uputila prosvjednu notu iranskom veleposlanstvu.

Zrakoplov sa Angelom Merkel morao je kružiti iznad Turske puna dva sata prije nego što su iranske vlasti ipak dopustile Airbusu A340 korištenje zračnog prostora.

Kako je rekao vladin glasnogovornik Steffen Seibert, kancelarka Merkel takvo kršenje diplomatskih povlastica još nije doživjela.

Hitna diplomatska intervencija te žestoki pregovori između službenog Berlina i Teherana prethodili su ponovno izdavanju dozvole od strane Irana. Razlog za privremenu zabranu prelijetanja još uvijek nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:26