ZAOKRET

Njemačka drastično mijenja raspored cijepljenja? ‘Ili to ili će tisuće doza propasti!‘

Njemački ministri zahtijevali su da se cjepivo AstraZeneca primjenjuje na svim odraslim osobama ili će u protivnom propasti
 Ina Fassbender/AFP

Ministri njemačkih pokrajina Baden-Württemberga, Bavarske i Saske u nedjelju su pozvali mlađe ljude da se cijepe protiv koronavirusa cjepivom AstraZenece zbog nedostatka primjene tog cjepiva u prioritetnoj, ugroženoj dobnoj skupini, prenosi Deutsche Welle.

Do toga je došlo nakon što je iz njemačkog Ministarstva zdravstva došla vijest da se do sada iskoristilo samo 15 posto zaliha AstraZenece, dijelom i zbog odobrenja cjepiva za mlađe od 65 godina. Mnogi Nijemci izbjegavali su to cjepivo nakon što su mediji izvijestili da je AstraZeneca manje učinkovita, što je proizvođač cjepiva demantirao.

Winfried Kretschmann, premijer Baden-Württemberga, kazao je za list Welt am Sonntag da je određivanje prioritetnih skupina pokazatelj nedostatnog upravljanja po pitanju cjepiva te da bi prioritetne skupine trebalo ukinuti.

- Ne možemo si priuštiti da cjepivo stoji i ne bude iskorišteno samo zato što ga neki odbijaju - kazao je.

Njegov kolega iz Bavarske Markus Söder složio se s njim te za Bild am Sontag kazao da bi trebalo cijepiti onoga one koji to žele. Saski ministar Michael Kretschmer također je dao slične izjave listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung .

Cijepljenje diljem Europske unije bilo je vrlo sporo u usporedbi s nekim drugim zemljama. Njemačka je iskoristila manje od šest milijuna doza do petka, Velika Britanija je do nedjelje iskoristila 20 milijuna doza. U Izraelu je više od polovice odraslih osoba primilo barem jednu dozu cjepiva.

Iako Njemačka tvrdi da bi osobe u dobnoj skupini od 18 do 64 godine trebali primiti cjepivo AstraZenece, regulatori Europske unije kazali su da je to cjepivo sigurno za sve odrasle osobe. Prva izvješća su pokazala da je cjepivo učinkovito i do 90 posto.

Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog imunološkog društva, kazao je za BBC u nedjelju da će njemački regulatori vjerojatno revidirati svoje smjernice u vezi cjepiva AstraZenece.

Watzl je ukazao na nedavne podatke iz Škotske koji sugeriraju da su i starije osobe zaštićene cjepivom. Kazao je i da bi pomoglo da se Angela Merkel cijepila pred kamerama.

Merkel, koja ima 66 godina, nedavno je za Frankfurter Allgemeine Zeitung kazala da je prestara da bi prema trenutnim pravilima dobila cjepivo AstraZeneca. No, kazala je da bi javnost trebala biti spremna na cijepljenje te poručila da je cjepivo AstraZenece pouzdano, učinkovito i sigurno,

Thomas Mertens, predsjednik njemačkog Odbora za cijepljenje (Stiko) kazao je u petak u programu njemačke televizije ZDF da to tijelo planira preispitati svoje preporuke o cjepivu AstraZeneca.

Kazao je da su trenutne dobne granice posljedica nedostatka podataka o učinku na starije ljude te da Stiko nikada nije kritizirao cjepivo AstraZenece, prenosi Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:39