OPTUŽBE ZA REPRESIJU

Njemačka, Francuska i Poljska zajednički protiv Lukašenka: ‘To nećemo mirno promatrati...‘

"Situacija u Bjelorusiji i dalje je sramota u središtu Europe", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas
Alexandar Lukašenko
 SHAMIL ZHUMATOV/POOL/AFP

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske dogovorili su se na sastanku u njemačkom gradu Weimaru u petak da će definirati zajednički pristup prema bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

"Situacija u Bjelorusiji i dalje je sramota u središtu Europe", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, optuživši bjeloruskog predsjednika da koristi represiju kako bi pacificirao zemlju.

"To nećemo mirno promatrati", rekao je Maas na sastanku koji je održan u povodu 30. godišnjice Weimarskog trokuta, foruma za promicanje suradnje između triju zemalja.

Maas je također kritizirao Lukašenkove prijetnje da će dopustiti velikom broju izbjeglica da prijeđu iz Bjelorusije u EU.

Poljska, Litva i Latvija optužuju Lukašenka da to čini namjerno kao odgovor na sankcije EU-a.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau pozvao je da tri zemlje zauzmu zajednički pristup. "U svjetlu krize, važno je da budemo solidarni", rekao je.

Poljska s nelagodom prati situaciju u Bjelorusiji i Lukašenkova nastojanja da centralizira vlast, rekao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je naglasio potrebu za suradnjom.

Skupina, nazvana po njemačkom gradu Weimaru, osnovana je 1991., kada su se ministri vanjskih poslova triju zemalja prvi put sastali, dvije godine nakon pada Berlinskog zida.

Cilj im je tada bilo jačanje suradnje, no početni entuzijazam s godinama je oslabio, posebice u svjetlu pogoršanja odnosa između Poljske i EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04