STABILNA OPSKRBA

Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin, najveće uvoznike pronašla je u Europi

Brojke pokazuju i značajan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku

Ilustrativna fotografija

 Guido Kirchner/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemačka je gotovo u potpunosti nadoknadila gubitak ruskih isporuka plina zahvaljujući velikom porastu uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila isporuke zbog potpore Zapada Ukrajini.

Između 2017. i kraja veljače 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravat sati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji je korišten za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu njemačke savezne agencije za plin, prenosi dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od rujna 2022. do kraja siječnja - što znači bez ruske isporuke plina - iznosio je 72,7 teravat sati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u siječnju uvezla oko 4 teravat sata ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.

U prosjeku je 26 teravat sati prirodnog plina mjesečno stizalo u Njemačku iz Norveške između 2017. do kraja veljače 2022., navodi se u dokumentu, a nakon prestanka ruskih isporuka ta je količina porasla na 41 teravat sat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Nizozemske porastao je s 2 na 25 teravat sati, dok su tokovi plina iz Belgije porasli s oko 2 teravat sata na oko 23 teravat sati mjesečno u prosjeku od rujna.

Brojke pokazuju i značajan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku.

Savezna agencija nastavlja opskrbu Njemačke plinom ocjenjivati kao "stabilnu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 10:50