PAT POZICIJA

Njemačka i dalje odbija Ukrajini slati svoje tenkove, a Scholz je sada našao suludi izgovor

Za sada su interes za slanjem vlastitih Leopard 2 tenkova iskazale Poljska i Finska

Ilustracija

 Patrik Stollarz/Afp

Iako Njemačka najvjerojatnije neće braniti drugim državama da šalju njemačke Leopard 2 tenkove Ukrajini, kancelar Olaf Scholz nema namjeru poslati tenkove iz arsenala Bundeswehra dok to ne učine i Sjedinjene Države, sa svojim M1 Abrams tenkovima.

Na sastanku novog njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa i njegovog američkog kolege Lloyda Austina, dvije su strane pregovarale oko pat-pozicije po pitanju slanja zapadnih tenkova Kijevu, no zaključci sastanka ostali su većinom skriveni od medija. Njemački uvjet za slanje tenkova iz vlastitog arsenala da se isčitati iz ovotjednih izjava njemačkih dužnosnika, a isti je slučaj i s odobrenjem saveznicima da šalju svoje tenkove koji su originalno proizvedeni u Njemačkoj.

U isto vrijeme, u Estoniji se održao sastanak takozvane "Leopard koalicije", na kojem su sudjelovali britanski ministar obrane Ben Wallace, te njegovi kolege iz Poljske i baltičkih država, u sklopu posljednjeg pritiska na Njemačku da sudjeluje u isporuci Leopard 2 tenkova Ukrajini prije današnjeg sastanka skupine zapadnih zemalja koje šalju vojnu pomoć Ukrajini, koji se treba održati u Ramsteinu.

Poznato je da će u petak američki predsjednik Joe Biden najaviti novu veliku pošiljku oružja Ukrajini, u kojoj će se nalaziti i Stryker borbena vozila pješadije, no SAD za sada još ne razmatra slanje tenkova. Iako SAD ima tisuće tenkova Abrams u pohrani, njihov je glavni problem složena logistika - umjesto dizelskog pogona, koriste se mlaznom turbinom koja guta strahovite količine goriva, a njihovo održavanje je skupo i složeno. Sve države koje imaju M1 Abrams tenkove u svojem arsenalu ovise o američkim tehničarima za održavanje. Tenkovi koji bi se kvarili ili bi bili oštećeni u Zaljevskom ratu morali su biti slani brodovima natrag u SAD na servis, te vraćani brodovima natrag u Irak.

Većina se vojnih analitičara slaže kako su Leopard 2 tenkovi najoptimalnije rješenje za Ukrajinu - nekoliko tisuća ih je dostupno u oružanim snagama europskih država, te bi se teret slanja većeg broja tenkova mogao rasporediti između saveznika, a Ukrajinski mehaničari morali bi učiti održavati samo jednu vrstu zapadnih tenkova.

Za sada su interes za slanjem vlastitih Leopard 2 tenkova iskazale Poljska i Finska, dok je Španjolska, koja ih ima oko 200, rekla kako za sada još ne razmišlja o tome. Poljska, Britanija, Francuska i baltičke zemlje već dulje vrijeme pokušavaju pritisnuti Njemačku da sudjeluje u toj inicijativi s tenkovima iz svojih zaliha, no zasad bez uspjeha. Kako javlja Politico, nakon što je Britanija najavila slanje 14 svojih Challenger 2 tenkova, i Francuska razmišlja o slanju svojih Leclerc tenkova u Ukrajinu, prvenstveno kako bi pojačali pritisak na Berlin da pošalje i svoje tenkove.

Vojni stručnjaci vjeruju kako je Ukrajini potrebno više stotina tenkova kako bi opremila barem dvije oklopne divizije - četiri do šest oklopnih brigada - s kojima bi imala šanse osloboditi veći dio svojeg teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:57