SKEPTIČNI PREMA IDEJI

Njemačka i druge članice EU upozoravaju da bi prekrajanje srpsko-kosovske granice moglo pojačati tenzije između te dvije države

 Hazir Reka / Marko Djurica / Bojan Slokovic / Reuters

Njemačka je u petak upozorila da bi prekrajanje srpsko-kosovske granice pojačalo etničke tenzije, dok su druge članice Europske unije koje žele mir na Balkanu odbile prijedlog zamjene teritorija kao preopasan, piše Reuters.

"Vjerujemo da bi ovo moglo otvoriti previše starih rana među narodom pa smo zato skeptični", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas prilikom sastanka europskih i balkanskih ministara vanjskih poslova u Beču.

S njim su se složili luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn i finski Timo Soini. Velika je Britanija također upozorila da bi zamjena teritorija mogla djelovati destabilizirajuće.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić u Beču je rekao da ovo pitanje s Prištinom želi riješiti na miran način, ali nije htio dodatno elaborirati.

Podsjećamo, i Beograd i Priština su tijekom ovog mjeseca spomenuli prekrajanje granice. Beogradski političari i analitičari kažu bi obje strane mogle profitirati ako bi se Srbiji dopustilo da nastavi kontrolirati sjeverno Kosovo i ako bi se Preševska dolina predala Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:52