SASTANAK U TOKIJU

Njemačka i Japan složne oko očuvanja slobodne trgovine i multilateralnog poretka

Heiko Maas i Taro Kono
 REUTERS

Japanski šef diplomacije Taro Kano i njegov njemački kolega Heiko Maas složili su se u srijedu u Tokiju da će zajednički promicati slobodnu trgovinu i istaknuli važnost tješnjih međusobnih gospodarskih odnosa u situaciji u kojoj su suočeni sa sve jačim protekcionističkim stajalištem američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njemačka i Japan, u svjetlu napada na multilateralni poredak, teže jačanju suradnje, priopćeno je nakon susreta Heika Maasa i njegovog japanskog kolege Tare Konoa.

„Suradnja između Japana i Njemačke je sve važnija zato jer otvoren i na strogim pravilima utemeljen međunarodni poredak stoji pred novim izazovima“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova nakon razgovora.

Maas je tom prilikom naglasio kako se ne radi samo o trgovinskim odnosima.

„Težište političke suradnje s Japanom će u budućnosti biti na pronalaženju načina kako očuvati naš multilateralni svjetski poredak“, rekao je Maas u Tokiju i dodao, aludirajući na protekcionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako „prijetnje nisu instrument moderne vanjske politike“.

„Mi se moramo pripremiti na to da ubuduće nećemo nailaziti na isto mišljenje u Bijeloj kući“, rekao je Maas.

On je istodobno odbacio insinuacije novinara da je njegova turneja po Dalekom istoku „signal uperen protiv Washingtona“.

„Mi ne želimo da se stvari odvijaju bez Amerikanaca. SAD su potrebne kao velika svjetska sila i u 21. stoljeću“, rekao je njemački šef diplomacije.

U zajedničkom priopćenju njemački i japanski ministri su podvukli volju Njemačke i Japana za suradnju na brojnim područjima poput zaštite klime, preko vanjske politike pa sve do trgovine.

EU i Japan su utorak potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini (EPA) koji bi trebao ukloniti 99 posto svih carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:32