NEODLUČNI PARIZ

Njemačka i SAD šalju tenkove, ali Francuzi oklijevaju: ‘Što je ovo? Neko natjecanje‘‘

Francuska ministrica vanjskih poslova stigla je u crnomorski lučki grad Odesu kako bi razgovarala sa Ukrajincima

Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron

 The Presidential Office Of Ukraine/Dpa/Profimedia

Vlada Emmanuela Macrona oklijeva pridružiti se svojim zapadnim saveznicima u opskrbi tenkova Ukrajini, rekli su francuski diplomatski izvori, tvrdeći da to ‘nije natjecanje u isporuci‘, javlja AFP.

Pariz tvrdi da, za razliku od njemačkih Leoparda, koji su prisutni diljem Europe, postoji samo oko 200 njihovih tenkova, Leclercsa. Također se više ne proizvode. Što znači, između ostaloga, da bi obuka Ukrajinaca bila iznimno komplicirana, a vrijednost tenkova na terenu bila ograničena s obzirom na povećane troškove održavanja i obuke.

Jučer su SAD i Njemačka konačno su pristali popustiti pred zahtjevima Volodimira Zelenskog i poslati Ukrajincima 31 tenk M1 Abrams, 14 tenkova Leopard 2, te su dali saveznicima dopuštenje da pošalju vlastitu zalihu.

Pariz ipak tvrdi da će uskoro donijeti odluku hoće li se pridružiti svojim zapadnim saveznicima u slanju tenkova, ali je za sada ograničio svoju isporuku samo na borbena vozila za prijevoz pješaštva AMX-10 RC.

- Francuzi nisu isključili slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali pod uvjetom da to ne dovode do eskalacije rata, ne potkopava nacionalnu ili europsku sigurnost i da je od koristi Ukrajincima- rekao je Thomas Gassilloud, predsjednik odbora Nacionalne skupštine za nacionalnu obranu i oružane snage, te utjecajni zastupnik i bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, piše Guardian.

- Vidjet ćemo u nadolazećim tjednima što će se dogoditi jer se stvari brzo mijenjau - kazao je Gassiloud, koji je bio u Londonu kako bi se sastao s britanskim zastupnicima.

I Gassilloud je ponovio kako je malo vjerojatno da će Francuska poslati tenkove iz svoje borbene flote Leclerc jer nisu komplementarni s tenkovima iz Amerike i Njemačke.

- Za Ukrajince će biti skupo i komplicirano naučiti upravljati različitim vrstama tenkova. A kao i tenkovi, i zrakoplovi trebaju dugotrajnu specijalističku obuku s do 20 zemaljskog osoblja potrebnog za svakog pilota - kazao je Gassilloud.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna danas je stigla u crnomorski lučki grad Odesu kako bi razgovarala sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Pitanje hoće li Francuska osigurati Leclerc tenkove vjerojatno će biti visoko na listi prioriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31