DA, ALI SAMO ZA NEKE

Njemačka ide u smjeru obaveznog cijepljenja? Čeka se odgovor Etičkog vijeća...

Njemačko Etičko vijeće zagovara proširenje obavezne cijepljenja – ali samo uz određene mjere.

Ilustracija

 Thomas Kienzle/AFP

Većina članova Etičkog vijeća Njemačke se izjasnila za proširenje zakonske obaveze cijepljenja. Bundestag je do sada usvojio obavezno cijepljenje na primjer samo za zaposlene u bolnicama, liječničkim ordinacijama ili staračkim domovima, odnosno domovima za njegu nemoćnih, piše Deutsche Welle.

Političari su zapravo zamolili Etičko vijeće da se izjasni o mogućoj općoj obavezi cijepljenja.

Zaštita od ozbiljnih posljedica

Etičko vijeće je zbog zaštite drugih već govorilo o moralnoj obavezi cijepljenja protiv koronavirusa. Ali, sada ide korak dalje: iako je obavezno cijepljenje masovno zadiranje u osobne slobode, nasuprot tom aspektu moraju se odmjeriti brojni pravni i etički argumenti.

Konačno, Etičko vijeće je u svojoj deklaraciji, koju je usvojilo 20 članova od ukupno 24, došlo do rezultata da je opravdano uvođenje obavezne cijepljenja kao zaštita od ozbiljnih posljedica budućih valova pandemije, piše Deutsche Welle.

Mjere su „nužne i prikladne"

Od temeljnog značaja je, kako se navodi, da takve mjere slijede legitiman cilj, i da su „primjerene, nužne i prikladne". Obaveza cijepljenja doduše ne može spriječiti nastavak trenutnog vala, ali bi mogla spriječiti ili ublažiti negativne posljedice budućih valova. U tom smislu Etičko vijeće spominje „visoku stopu smrtnosti, dugoročne zdravstvene posljedice za znatan dio stanovništva ili kolaps zdravstvenog sustava".

Slobode su povezane

Ovdje se također pokazuje i ambivalentnost pojma slobode: koliko god da je sloboda važna, isto tako sloboda svakog pojedinca nije bezuvjetna. „Funkcionalan zdravstveni sustav, koji jamči jedno solidarno društvo, u slučaju teških oboljenja bitan je preduvjet za zadržavanje ili ponovno stjecanje osobnih sloboda", stoji u priopćenju Etičkog vijeća Njemačke.

Dalje se navodi kako „pandemija pokazuje da su različite slobode međusobno povezane“. „Sloboda, stjecanje obrazovanja kao temeljnog dobra kao i sveobuhvatno uživanje kulture, slobodnog vremena itd. može se jamčiti samo dok je pandemija pod kontrolom".

Obaveza cijepljenje za sve ili samo za rizične skupine?

Oko pitanja u kojoj formi bi trebala biti uvedena mjera obaveznog cijepljenja u Etičkom vijeću su mišljenja podijeljena: 13 od 24 člana se zalaže za opću obavezu cijepljenja odraslih (s malim izuzecima iz zdravstvenih razloga). Sedam članova smatra da je dovoljno uvođenje obveze cijepljenja za posebno ugrožene skupine stanovništva – na primjer starije i osobe s kroničnim oboljenjima.

Registar cijepljenih i kazne

Neovisno od konkretnog razvoja Etičko vijeće preporučuje prateće mjere obveze cijepljenja, kao uspostavljanje sigurnog nacionalnog registra cijepljenja, kontinuiranu evaluaciju i prateća istraživanja. Moguće je i uvođenje kazni, jer na kraju krajeva obavezno cijepljenje vrijedi samo onoliko koliko učinkovito se može provesti. „To znači da je obaveza cijepljenje uvjetovana njenom praktičnom provedbom u stvarnosti."

No, mora biti isključeno provođenje cijepljenja uz primjenu fizičke sile – dakle prisilna cijepljenja. Jer, političari bi morali paziti na to da se izbjegne zaoštravanje frontova između cijepljenih i necijepljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21