Ograničenje kretanja

Njemačka ima najveći broj zaraženih od početka pandemije: ‘Bit će neugodno biti necijepljen‘

SPD se zalaže za 2G pravilo: u kafiće, klubove i teretane samo cijepljeni i oni s potvrdom da su preboljeli Covid
 AFP

Bit će neugodnije i kompliciranije biti necijepljen, kaže gradonačelnik Berlina Michael Müller (SPD). Berlinski Senat u ponedjeljak je dogovorio, a u srijedu bi trebao izglasati uvođenje 2G pravila: u kafiće i restorane, na sportske i kulturne aktivnosti i događaje u zatvorenim prostorima moći će samo cijepljeni i oni s potvrdom da su preboljeli Covid. S negativnim testom moći ćete još samo u ZOO.

Ograničenje kretanja necijepljenima u Berlinu stupit će na snagu najvjerojatnije u ponedjeljak, prenosi Tagesspiegel. Priprema se i novo pravilo da u klubove i na veća događanja necijepljeni nemaju pristup, a cijepljeni i preboljeli moraju se ponovo testirati. Sada u Berlinu barovi i i organizatori kulturnih događaja biraju hoće li dozvoliti ulazak i testiranima. Ako je ulaz dozvoljen samo onima koji su preboljeli ili se cijepili, nisu potrebne maske.

Kako je u utorak zabilježen rekordni broj novozaraženih od početka pandemije - 39.676 - stručnjaci i neki političari pozivaju da se ponovo proglasi lockdown. Michael Müller (SPD) se izjasnio i protiv lockdowna i protiv obaveznog cijepljenja: "Ne mislim da bi još jedno zatvaranje za vrijeme Božića bilo prihvaćeno", rekao je.

Jedina alternativa lockdownu je da se u čitavoj Njemačkoj uvede pravilo 2G, smatra virolog Karl Lauterbach, zdravstveni stručnjak Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koja će vjerojatno voditi novu vladu. Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Hendrik Wüst (CDU) založio se za sastanak na kojem bi se odlučivalo o uvođenju 2G pravila za čitavu Njemačku - to znači da bi necijepljenima posvuda bilo ograničeno kretanje. Virolog Christian Drosten upozorio je da je moguće dodatnih 100.000 smrti ako se sada ne uvedu strože mjere. Srednjoročno i dugoročno, izlaz je u još višoj stopi procijepljenosti, poručuje Drosten. Nedavno je objavljeno kako Njemačka, usprkos relativno visoke procijepljenosti, ima tri milijuna necijepljenih starijih od 60 godina.

Zbog preopterećenosti njemačke bolnice odgađaju operacije koje nisu hitne. Najgore je stanje u Bavarskoj, Saskoj i Tirinškoj, prenosi Spiegel. Velika berlinska sveučilišna bolnica Charité od utorka je otkazala sve planirane intervencije kako bi zaposlene preraspodijelili na Covid odjele. Još je deset posto kreveta na intenzivnoj njezi u Njemačkoj slobodno, upozorava liječnik intenzivne njege Christian Karagiannidis. On je također pozvao na uvođenje 2G pravila u zemlji, a 3G na radnom mjestu.

Od ponedjeljka je u Austriji na snazi 2G pravilo: samo cijepljeni i preboljeli mogu u kafiće i restorane, kina i kazališta, u frizere i fitness centre. I neke njemačke savezne države već su pooštrile pravila, tako u Baden Württembergu ne možete u restorane, muzeje i na javna događanja ako niste cijepljeni ili imate potvrdu da ste preboljeli koronu, u Bavarskoj je proširena 2G obaveza, a za zaposlene je obavezno da su ili cijepljeni, ili preboljeli ili testirani (3G). U kino ili na utakmicu potvrdu da su cijepljeni ili preboljeli koronu moraju imati svi stariji od 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:41