PUTINOVA INFO RATNICA

Njemačka influencerica koju Kremlj obožava: ‘Ukrajinci su svinje, Rusima vade organe, a masakr u Buči su izmislili‘

Alina Lipp je u Njemačkoj još pod istragom za širenje ruske propagande o "oslobađanju" i "denacifikaciji" Ukrajine

Alina Lipp

 Instagram/neuesausrussland/

Njemačka influencerica Alina Lipp (29) prilozima u kojima Ukrajince prikazuje kao svinje, ili pak kao trgovce organima, skupila je 200.000 pratitelja na Telegramu.

Studentica održivog razvoja, Alina Lipp nekada je bila aktivistica stranke Zelenih u Hannoveru i savjetodavna članica odbora za okoliš gradskog vijeća. Kći Njemice i Rusa, rođena u Hamburgu, preselila se na Krim i od početka ruske invazije na Ukrajinu šalje svoje priloge iz okupiranog Donjecka, predstavljajući se kao ratna dopisnica, piše londonski Times.

image

Alina Lipp

Instagram/neuesausrussland/

Brzo nakon početka rata Alina Lipp privukla je pažnju šire javnosti zbog širenja proruske propagande, pa je od lipnja u Njemačkoj pod istragom, pod sumnjom da je podržavala Rusiju u napadu na Ukrajinu. Iako se hvali da je nezavisna, rusko-njemačka influencerica ponavlja ruske dezinformacije: tako je negirala masakr nad civilima u Buči, ukrajinsku vojsku naziva nacistima i optužuje ih za vađenje ljudskih organa i njihovu prodaju Europi. "Denacifikacija je počela", objavila je veselo na Telegramu 24. veljače.

Popularna na Telegramu

Na Instagramu ima nešto više od 8000 pratitelja, no na slabo moderiranom Telegramu ima veću publiku od većine njemačkih zastupnika, prenosi Times. Alina Lipp popularna je među manjinom Nijemaca koji podržavaju rusku stranu u ratu u Ukrajini, a takvih je prema istraživanjima oko 20 posto. Istraživanje njemačkog think tanka Cemas otkriva da 19 posto Nijemaca vjeruje da je ruska invazija nužan odgovor na provokaciju NATO-a, a 18 posto misli da Putin vodi rat protiv globalne elite koja "povlači konce u pozadini". Njezina propaganda cilja, između ostalog, na oko 2,2 milijuna govornika ruskog u Njemačkoj, od kojih do 25 posto vjeruje Putinovskoj verziji stvarnosti, piše Spiegel.

image

Alina Lipp

Instagram/neuesausrussland/

Alina Lipp je u Njemačkoj još pod istragom za širenje ruske propagande o "oslobađanju" i "denacifikaciji" Ukrajine, a njezina majka Petra, koja sada živi u Moskvi, u intervjuu za ruske državne medije ustvrdila je da je također bila meta progona u Njemačkoj. T-online Alinu zove Putinovom njemačkom info ratnicom, koja je pod istragom da je odobravala zločine, za što je u Njemačkoj predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Vlasti su također zaplijenile 1600 eura, za koje se sumnja da ih je primila kao donaciju. Blokirale su joj pay pall račun, kao i račun njezinog oca.

Čista ruska propaganda

Njemački Spiegel prije ljeta je pisao o Alini Lipp i njenom kanalu na Telegramu Vijesti iz Rusije, koji je tada pratilo 125.000 ljudi. Njeni prilozi na YouTubeu, Telegramu, Facebooku i VK.com su nefiltrirana ruska propaganda, piše Spiegel. Masakr u Buči za nju je "inscenacija kijevskog režima za zapadne medije". Influencerica prenosi ruske teorije zavjere: tijela žrtava nisu bila ukočena i nisu imala mrtvačkih mrlja kada su pronađena, tvrdi, a krv u ranama još se nije bila zgrušala. Zločin dakle nisu mogli počiniti ruski vojnici, jer su se prije povukli iz Buče.

image

Alina Lipp

Instagram/neuesausrussland/

Alina se nakon srednje škole pridružila Zelenima u Hannoveru i uključila se u lokalnu politiku. Bila je potpuno neupadljiva, kažu bivši stranački kolege. Zatim je otputovala na Krim radi istraživačkog projekta u podružnici moskovskog sveučilišta Lomonosov. U Njemačkoj se ubrzo prebacila na Sveučilište u Lüneburgu. S izbijanjem pandemije 2020. pridružuje se taboru protivnika epidemioloških mjera. Tu upoznaje njemačkog Rusa Sergeja Filberta, čiji YouTube kanal »Golos Germanii« prati 500.000 ljudi. Lipp i Filbert su zajedno osnovali YouTube kanal »Druschba FM.«: družba na ruskom znači prijateljstvo. Kad je Rusija napala Ukrajinu, Alina Lipp je na tom kanalu među ostalim podijelila snimke ruskih vojnika koji dijele hranu stanovnicima, slaveći osloboditelje Ukrajine.

Za opkoljeni Mariupolj rekla je: "Grad su dva tjedna blokirali nacistički bataljuni ukrajinske vojske." Ukrajinci zarobljenim Rusima vade organe, a to prikrivaju mobilnim krematorijima, prenosi ona. Izvor? Vojnici u Donjecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:42