BESKRAJNI LOCKDOWN

Njemačka ključa: ‘Ovome nema kraja, umorni smo i iscrpljeni, a oni nas drže zatvorenima do daljnjega‘

Očekuje se da će njemački državni vrh umjesto očekivanog ublažavanja mjera produljiti djelomični lockdown.
Berlin
 John Macdougall/AFP

Stanovnici Berlina nestrpljivo iščekuju cijepljenje dok se Njemačka suočava s pooštravanjem epidemioloških mjera na početku trećeg vala koronavirusa.

Berlinske zime znaju biti izuzetno oštre, a ova je bila osobita teška, otkrivaju stanovnici glavnog grada njemačke u razgovoru za The Guardian.

- Stvarno sam umorna od svega. Zima je uvijek teška, ali sada u lockdownu nemamo što raditi, tako da je bilo užasno, rekla je učiteljica Ina Eggers.

Njemačka bilježi nagli rast broja zaraženih - Institut Robert Koch u subotu je prijavio 16.033 nova slučaja u jednom danu, 3.359 više nego prošle subote. U svjetlu najnovijih podataka, neki liječnici pozivaju na pooštravanje mjera kako bi spriječili preopterećenje bolnica u trećem valu.

image
Njemačka ministrica zdravstva Franziska Giffey (lijevo) u zatvorenoj zračnoj luci Tempelhof
Tobias Schwarz/AFP

U ponedjeljak bi njemački državni vrh trebao raspraviti poduzimanje sljedećih koraka u relaksiranju strogih epidemioloških mjera koje su uvedene još 2. studenoga i traju već pet mjeseci, s povremenim izmjenama. No, očekuje se da će umjesto očekivanog ublažavanja mjera produljiti djelomični lockdown.

- Ljudi su umorni, iscrpljeni i istrošeni od svega. Produžetak lockdowna stvara percepciju da se pandemija nikada neće završiti. Veselila me pomisao da ću uskoro s prijateljima moći na kavu, ali sada sam obeshrabren nakon što su brojke opet porasle, izjavio je Trent Murray, novinar u Berlinu.

Defne Cicek (20), studentica iz Düsseldorfa, također je frustrirana.

- Imam osjećaj kao da se stalno vrtimo ukrug. Budućnost je nesigurnija no ikad i čini se da se nikad nećemo moći vratiti u normalu, izjavila je.

image
Centar za cijepljenje u zatvorenoj zračnoj luci Tempelhof
Tobias Schwarz/AFP

Mnogi Nijemci su frustrirani zbog sporog procesa cijepljenja stanovništva, a podaci govore da je do subote tek 8,69 posto populacije cijepljeno prvom dozom. U zadnjem izdanju utjecajni tjednik Der Spiegel jadikuje zbog "nove njemačke nesposobnosti" u kontekstu sporog procesa cijepljenja.

- Zašto to ide brže u drugim zemljama?, pitaju se u Spiegelu.

- Osjećam da me vlada iznevjerila. Cijepljenje ide presporo u odnosu na druge zemlje, rekla je Cicek.

Sporost u cijepljenju iznenadila je i Trenta Murrayja, koji je porijeklom iz Australije.

- Smatrao sam da Njemačka ima snažan osjećaj za organizaciju i produktivnost. Jako me iznenadilo kada sam vidio kako cijepljenje teče sporo, rekao je.

U zatvorenoj zračnoj luci Tempelhof uspostavljen je centar za cijepljenje, a mnogi građani kojima je bio otkazan termin u petak su se po snijegu probijali do centra kako bi dobili dozu AstraZenece. Podsjetimo, primjena tog cjepiva zbog navodnih nuspojava u obliku krvnih ugrušaka bila je na tri dana suspendirana u Njemačkoj prije nego što je dopušten nastavak cijepljenja.

- Drago mi je da sam cijepljen jer je situacija s koronavirusom sve lošija u Njemačkoj, izjavio je Jonny Neukirchener (70), koji je prešao dugačak put do centra preko Tempelhofskog polja, jednoga od najneugodnijih mjesta u Berlinu zimi.

Učiteljica Ina Eggers također je trebala primiti cjepivo tijekom vikenda.

image
Centar za cijepljenje u zatvorenoj zračnoj luci Tempelhof
Tobias Schwarz/AFP

- Jako sam uzbuđena, živcira me što ide tako sporo i što smo zbog suspenzije AstraZenece izgubili tri dana, izjavila je.

S obzirom na to da situacija u Njemačkoj nije sjajna, ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je prošli tjedan Nijemce koji žude za sunčanim krajevima da izbjegavaju nepotrebna putovanja u inozemstvo.

Turističke agencije bilježe porast interesa za uplaćivanjem aranžmana na Mallorci nakon što je ta popularna španjolska destinacija skinula Berlin s liste rizičnih gradova.

- To nije poziv za odlazak tamo, upozorio je Maas.

Za mnoge u Njemačkoj zima je bila duga i frustrirajuća, a, nažalost, čini se da ni proljeće neće biti puno bolje, piše The Guardian.

Porast zaraza u Njemačkoj premašio kritičnu točku

Stopa zaraze u tjedan dana u Njemačkoj premašila je kritičnu točku koja je faktor po kojemu vlada određuje hoće li uvoditi strože mjere.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u Njemačkoj proteklog tjedna je narastao na 103,9, objavio je u nedjelju Institut Robert Koch (RKI).

Prekoračenje brojke od 100 često znači da se mjere protiv koronavirusa, koje su ublažene na lokalnoj razini, ponovno postrožuju.

Vlasti u Hamburgu u petak su ponovno uvele strože mjere nakon što je stopa zaraze u tjedan dana prešla 100.

Nacionalna incidencija iznad 100 prvenstveno je simboličnog značaja u ovom trenutku i ne znači automatski nove mjere za cijelu Njemačku.

No o tome će se sigurno razgovarati u ponedjeljak na sastanku kancelarke Angele Merkel i saveznih premijera dok se zemlja bori s ubrzanim trećim valom, sporim cijepljenjem i sve većim zamorom od zatvaranja.

U nedjelju je potvrđeno 13.733 zaraza, gotovo tri tisuće više nego prije tjedan dana.

U protekla 24 sata umrlo je još 99 ljudi, dok ih je 70 umrlo prije tjedan dana.

Od početka pandemije u Njemačkoj je zaraženo 2.659.516 ljudi, prema podacima RKI-ja. (Hina)

Mediji: Njemačka vlada planira produljenje mjera i nakon uskrsnih praznika

Kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskrsnih praznika, javljaju njemački mediji u nedjelju, pozivajući se na izvore u uredu kancelarke Angele Merkel.

Popis mjera s kojima savezna vlada, tj. kancelarski ured, dolazi na sastanak u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ne predviđa otvaranje nego ukazuje na „naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku“.

Istodobno je saveznim pokrajinama omogućeno uvođenje „vremenski ograničenih projekata“ te „testni koncept za pojedine sektore javnog života“ uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i iskorištavanja mogućnosti testiranja.

„Osnovni uvjeti za ograničena otvaranja na općinskoj i gradskoj razini su negativni testovi te IT procesi za praćenje kontakata“, stoji u nacrtu prijedloga savezne vlade.

Nacrt prijedloga također predviđa putovanja tijekom uskrsnih praznika unutar vlastite savezne pokrajine po principu „odmora uz minimum kontakata“.

Vlada također predviđa novi paket pomoći za turističku branšu ako epidemiološka situacija ne bude dopuštala otvaranja u tom sektoru preko uskrsnih praznika.

Kancelarka Merkel je nakon sastanka u petak o provođenju cijepljenja u Njemačkoj najavila, s pogledom na sastanak o novim mjerama u ponedjeljak, da će biti potrebno posegnuti za dogovorenim mehanizmom kočnice za nuždu kojom bi bile povučene sve mjere otvaranja.

Na posljednjem sastanku o mjerama protiv pandemije koronavirusa početkom ožujka dogovoreno je da su neke mjere otvaranja moguće tek ispod incidencije od 50 dok se iznad incidencije od 100 vraćaju starije mjere koje se između ostalog odnose i na ponovno smanjenje osobnih kontakta na samo jednu osobu iz drugog domaćinstva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:10