‘NA LED S NJIMA!‘

Njemačka kritizira Srbiju zbog viznog sustava koji potiče ilegalne migracije: ‘Zamrznite im pregovore s EU‘

‘Srbija mora svoju viznu politiku prilagoditi onoj Europske unije‘, rekla je u petak njemačka ministrica unutarnjih poslova

Migranti na srpsko-hrvatskoj granici

 Oliver Bunic/Afp

U Njemačkoj raste kritika prema viznoj politici Srbije koja uzrokuje pojačan priljev ilegalnih migranata u Njemačku, a vladajuća Liberalno-demokratska stranka (FDP) u petak je zbog toga zatražila zamrzavanje pregovora Srbije i Europske unije o članstvu.

"Srbija šalje brojne osobe iz zemalja poput Indije, Burundija i Tunisa u Europsku uniju. S obzirom na to smatramo da pregovore o članstvu Srbije u EU treba staviti na led", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba vladajućeg FDP-a Konstantin Kuhle.

"Jedan od razloga zbog kojeg sve više i više ljudi traži zaštitu u Europskoj uniji je i politika Srbije koja dopušta ulazak u zemlju osobama izvan Europske unije, koje zatim dalje šalje prema Europskoj uniji", rekao je Kuhle i dodao kako "srbijanska vlada stvara ljudsku patnju i cilja na destabilizaciju Europe".

On je u razgovoru za tjednik Der Spiegel kritizirao i prisnost Beograda i Moskve.

"Država koja opravdava i brani agresorski rat protiv druge europske države ne smije biti članicom Europske unije", rekao je Kuhle.

I njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je u petak ponovila kritiku na račun srbijanske vizne politike.

"Srbija mora svoju viznu politiku prilagoditi onoj Europske unije", rekla je u petak Faeser na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova u Luksemburgu.

Ona je kritizirala i motive koji stoje iza vizne politike Beograda.

"Ta politika se orijentira prema tome koja zemlja nije priznala Kosovo. To je neprihvatljivo", rekla je Faeser.

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina zatražili su ovoga tjedna, na kriznom sastanku zbog drastičnog priljeva izbjeglica, da se izvrši pritisak na Srbiju da promijeni svoju viznu politiku koja je jedan od razloga ponovnog povećanog dolaska izbjeglica preko tzv. balkanske rute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26