SASTANAK SA ZELENSKIM

Njemačka kritizirala Rusiju zbog kršenja dogovora s Ukrajinom

Njemačka je podržala stajališta Ukrajine i u sukobu oko plinovoda Sjeverni tok II
Angela Merkel i Volodimir Zelenski
 Stefanie Loos/AFP

Njemačka će i dalje podržavati put Ukrajine prema Europskoj uniji i istodobno raditi na rješavanju sukoba između Ukrajine i Rusije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u ponedjeljak u Berlinu.

„Mi ćemo učiniti sve da prijateljskoj Ukrajini pomognemo na putu kojim je krenula kada su u pitanju odnosi prema Europskoj uniji“, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Ona je, s pogledom na parlamentarne izbore u Njemačkoj u rujnu, naglasila kako je uvjerena da će i svaka buduća njemačka vlada zadržati ovakvu politiku.

Njemačka kancelarka je kritizirala Rusiju da je iznova prekršila dogovore s Ukrajinom te da su ukrajinski vojnici ponovno ginuli na demarkacijskoj crti između Ukrajine i od proruskih aktivista okupiranog područja.

Njemačka je podržala stajališta Ukrajine i u sukobu oko plinovoda Sjeverni tok II i obećala da će i nakon puštanje plinovoda u pogon Ukrajina ostati važna tranzitna zemlja za dovod plina u Europu.

„Mi ozbiljno shvaćamo kritiku Ukrajine kad je u pitanju ovaj projekt”, rekla je Merkel.

Zelenskij je rekao kako njegova zemlja vidi ugroženom dostavu ruskog plina nakon 2024., kada istječe ugovor o tranzitu plina kroz Ukrajinu. Ukrajina se također pribojava pada prihoda koje ostvaruje tranzitom plina preko njezine infrastrukture. Merkel je kazala kako Sjeverni tok II nije zamjena za obećane tranzitne isporuke.

Plinovod Sjeverni tok II povezuje Rusiju i Njemačku zaobilazeći ostale istočnoeuropske zemlje, zbog čega su Njemačku višestruko kritizirale i Sjedinjene Države.

Merkel je najavila da će Sjeverni tok II biti i temom razgovora tijekom njezinog posjeta Washingtonu ovog tjedna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naglasio je potrebu pojačavanja pritiska na Rusiju tzv. Normandijskog formata, u kojem Njemačka i Francuska posreduju u rješavanju sukoba između Ukrajine i Rusije.

On je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izrazio i želju da se pored Njemačke i Francuske i SAD pojačano uključe u rješavanje sukoba Ukrajine i Rusije.

Zelenskij se zahvalio Njemačkoj koja je, kako je rekao, jedna od glavnih potpora Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:53