ŠEF CDU-a

Njemačka: Laschet razriješen dužnosti premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije

Prema Ustavu Sjeverne Rajne-Vestfalije, zastupnik Bundestaga ne može biti istodobno i član pokrajinske vlade.
Armin Laschet
 Bernd Thissen

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i demokršćanski kandidat za kancelara Armin Laschet razriješen je u ponedjeljak svoje dosadašnje dužnosti premijera savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije kako bi se u budućnosti usredotočio na svoj zastupnički mandat u Bundestagu.

- Bila mi je velika čast posljednje četiri godine kreirati politiku koja je Sjevernu Rajnu-Vestfaliju odvela naprijed - rekao je Laschet nakon ceremonije predaje dužnosti premijera najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine.

On je pritom naglasio kako mu je od preuzimanja dužnosti, nakon što je 2017. CDU pobijedio na pokrajinskim izborima, bilo najvažnije da bude "premijer svih građana".

Prošlog vikenda pokrajinski ogranak CDU-a predložio je dosadašnjeg ministra prometa ove savezne pokrajine Hendrika Wuesta za novog premijera. On bi trebao biti izabran na izvanrednoj sjednici u srijedu.

Kao što je bilo i najavljeno uoči saveznih parlamentarnim izborima, na kojima je Laschet kao kancelarski kandidat Unije izgubio od socijaldemokrata i kandidata Olafa Scholza, Laschet se povlači s mjesta pokrajinskog premijera jer se želi usredotočiti na svoj zastupnički mandat u Bundestagu.

Prema Ustavu Sjeverne Rajne-Vestfalije, zastupnik Bundestaga ne može biti istodobno i član pokrajinske vlade.

Nakon izgubljenih izbora i najvjerojatnijeg formiranja koalicijske vlade između socijaldemokrata, zelenih i liberala, porastao je pritisak na Lascheta da napusti svoj položaj predsjednika CDU-a i time omogući generacijsku promjenu na čelu CDU-a.

Još uvijek je upitno hoće li Laschet nakon poraza na izborima ostati na čelu CDU-a. On sam je najavio kako "neće stajati na putu obnove stranke". Konstituirajuća sjednica 20. saziva Bundestaga trebala bi biti održana u utorak, 26. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:20