BAERBOCK U SARAJEVU

Njemačka ministrica: ‘Europa prijetnju hibridnim ratom koja dolazi od Rusije mora shvatiti ozbiljno‘

‘Postoje pokušaji da se naše demokracije destabiliziraju iznutra‘, kazala je Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

 Antonio Balic/Cropix

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je u utorak kako europske države moraju ozbiljno shvatiti prijetnju hibridnim ratom koja dolazi od Rusije i koja na taj način pokušava destabilizirati Europsku uniju.

"Postoje pokušaji da se naše demokracije destabiliziraju iznutra", kazala je Baerbock novinarima u Sarajevu, gdje je boravila u službenom posjetu. Učinila je to komentirajući najnoviju krizu u njemačko-ruskim odnosima, temeljenu na optužbama Moskve da su visoki njemački vojni časnici planirali rat protiv Rusije kada su razgovarali o načinu na koji bi se mogao srušiti Krimski most.

Takve tvrdnje iz Moskve uslijedile su nakon objave navoda o tajno presretnutim razgovorima njemačkih časnika.

Baerbock je podsjetila kako su kancelar Olaf Scholz i ministar obrane Boris Pistorius već najavili brzu i temeljitu istragu o ovom slučaju, no istaknula je kako je u pozadini cijele navodne afere pokušaj Rusije da skrene pozornost s prave dimenzije rata protiv Ukrajine i njezina civilnog stanovništva koji se vodi svim sredstvima.

Hibridno ratovanje, kako je kazala, rat je narativima i zamjena uloga žrtve i napadača.

"To treba uzeti u obzir vrlo ozbiljno", kazala je Baerbock.

Ocijenila je kako je stoga cyber sigurnost sada dobila na još većem značaju, a pritom je nužna suradnja svih država-članica EU, no ne samo njih jer su i države koje nisu članice Unije izložene takvim prijetnjama, a posebice one na zapadnom Balkanu.

Podsjetila je kako je Albanija prošle godine bila metom "ogromnog" kibernetičkog napada pa je vjerojatno da će se takvi incidenti ponavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:02