RAZLIČITA STAJALIŠTA

Njemačka ministrica želi sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije, njezin prijedlog naišao na brojne kritike unutar koalicije

Annegret Kramp-Karrenbauer
 REUTERS

Njemačka ministrica obrane i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je početkom tjedna da će predložiti uvođenje sigurnosne zone na sjeveru Sirije koju bi kontrolirale međunarodne snage, a taj je prijedlog odmah naišao na brojne kritike u Njemačkoj.

- Odlučujuće pitanje je zašto bi Rusija, nakon što se SAD odlučio povući, sad dopustila zapadnim postrojbama ulazak na sjever Sirije - rekao je za javni servis NDR vanjskopolitički glasnogovornik koalicijskog partnera u vladi, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Nils Schmid.

Unutar SPD-a vlada i nazadovoljstvo time što Kramp-Karrenbauer nije, prije nego što je izišla u javnost s prijedlogom o sjevernoj Siriji, o tome izvijestila njih kao koalicijskog partnera u vladi.

- Taj prijedlog nije prije dogovoren sa socijaldemokratima - rekao je Fritz Felgentreu, političar SPD-a zadužen za obrambena pitanja.

Prijedlog Kramp-Karrenbauer, koja je nadavno preuzela ministarstvo obrane od Ursule von der Leyen, koja je preuzela dužnost predsjednice Europske komisije, naišao je i na otpor povjerenika Bundestaga za pitanje vojnih snaga Hans-Petera Bartelsa, koji smatra kako Bundeswehr nema kapaciteta za još jednu međunarodnu misiju.

- Bundeswehru ne trebaju dodatne obveze. Već je sad 177.000 vojnika uključeno u međunarodne misije - izjavio je Bartels.

Napetosti između dva koalicijska partnera izazvala je reakcija ministra vanjskih poslova Heika Maasa (SPD), koji tvrdi da isto tako nije bio izviješten o planovima nove ministrice obrane.

Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je krajem prošle godine na mjestu predsjednice CDU-a zamijenila Angelu Merkel, a slovi i kao njezina nasljednica na mjestu kancelarke, u ponedjeljak je u razgovoru za Deutsche Welle izjavila kako će Njemačka NATO partnerima predložiti uvođenje sigurne zone na sjeveru Sirije te da bi u njezinu kontrolu bile uključene i Rusija i Turska.

Kramp-Karrenbauer ovaj prijedlog službeno namjerava podnijeti krajem tjedna na summitu NATO-a u Bruxellesu. Okosnicu inicijative bi trebale, kaže Kramp-Karrenbauer, preuzeti Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

- Ovaj prijedlog usuglašen je s kancelarkom Merkel i najvažnijim partnerima - rekla je Kramp-Karrenbauer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:21