PLINSKA KRIZA

Njemačka na dobrom putu, no neće uspjeti ispuniti cilj zapunjenosti skladišta plinom

Razine skladišta bi u najboljem slučaju mogle dosegnuti zapunjenost od najviše 80 do 85 posto
 Ina Fassbender/Afp

Njemačka je ponovno na putu "pristojnih" razina zapunjavanja plinskih skladišta, no malo je vjerojatno da će postići postavljeni cilj njihove zapunjenosti do 1. studenoga, poručio je u ponedjeljak čelnik državnog regulatora Bundesnetzagentur Klaus Mueller.

Mueller je objavio na Twitteru da je na dan 23. srpnja ukupna razina zapunjenosti bila 65,91 posto te da je trenutno cilj da do 1. rujna zapunjenost skladišta dosegne 75 posto.

Njemačko ministarstvo gospodarstva prošloga tjedna povisilo je cilj zapunjenosti skladišta, nakon što je plinovod Sjeverni tok 1 nastavio s radom nakon 10 dana radova održavanja, iako sa svega 40 posto kapaciteta.

Novi ciljevi su 75 posto popunjenosti skladišta do 1. rujna, 85 posto do 1. listopada i 95 posto do 1. studenoga, objavilo je ministarstvo, istovremeno uvevši mjere štednje energije, uključujući zabranu grijanja bazena zimi u privatnim kućama.

Mueller je, pak, u ponedjeljak kazao kako ne vjeruje da je moguće postići ciljani raspon između 90 i 95 posto zapunjenosti skladišnih kapaciteta do 1. studenoga, objavio je Welt, citirajući sudionike sastanka o plinu čiji je domaćin bila pokrajina Baden-Wuerttemberg.

Na trenutnoj razini isporuke Sjevernog toka 1, razine skladišta bi u najboljem slučaju mogle dosegnuti zapunjenost od najviše 80 do 85 posto, prenosi Welt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:48