ZAŠTITNI MEHANIZAM

Njemačka najavila: ‘Ostavljamo mogućnost ograničenja putovanja i nakon pandemije‘

‘Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije‘
 MARKUS SCHOLZ/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Mogućnost za uvođenje ograničenja za povratnike iz epidemiološki rizičnih zemalja trebala bi ostati na snazi i nakon isteka tzv. "epidemiološke situacije nacionalnih razmjera" koja će trajati do kraja rujna, najavili su političari njemačke koalicijske vlade u nedjelju.

- U Njemačkoj borba protiv pandemije protječe uspješno, no u drugim dijelovima svijeta prisutna je velika opasnost od novih varijanti virusa - rekao je Jan-Marco Luczak, jedan od glasnogovornika zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU.

Zato bi vlastima trebao na raspolaganju ostati mehanizam za uvođenje ograničenja kod povratka iz epidemioloških područja, poput obveze testiranja, bez obzira na epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

- Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije - rekao je Luczak.

On je najavio da će Bundestag već sljedećega tjedna raspravljati o stvaranju pravne osnove za ovu vrstu zaštitnog mehanizma koji trenutačno počiva na tzv. "epidemiološkoj situaciji nacionalnih razmjera", koja je proglašena početkom pandemije i zasad traje do kraja rujna.

Nakon isteka ovog stanja, nestaje i pravna osnova za ograničenja za povratnike u Njemačku.

Istodobno su, prema preporuci državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, ukinuta ograničenja za osobe koje putuju iz Francuske, Grčke, Belgije, Švicarske ili Norveške.

U Hrvatskoj još jedino Varaždinska i Međimurska županija slove kao epidemiološki rizična područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:02