'NE TREBAMO TAJ NOVAC'

'NJEMAČKA NEĆE KUPITI AMAZONIJU' Brazilski predsjednik napao njemačko ministarstvo okoliša, razjarila ga je ponuđena pomoć

 Nacho Doce / REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro napao je Njemačku nakon što je njezino ministarstvo okoliša objavilo da će smanjiti financijsku pomoć projektima u Brazilu zbog snažno povećane razine uništavanja Amazonske prašume.

"Njemačka neće kupiti Amazoniju", rekao je Bolsonaro u nedjelju na konferenciji za medije u Braziliji. "Taj novac im može dobro koristiti. Brazil ga ne treba", dodao je.

Brazilski čelnik to je izjavio dan nakon što je njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze kazala da njezino ministarstvo planira prestati financirati projekte za zaštitu šuma i bioraznolikosti u Brazilu zbog drastičnog povećanja deforestacije u toj južnoameričkoj državi.

"Politika brazilske vlade prema Amazoniji izaziva sumnje u to teži li se i dalje smanjenju deforestacije", rekla je njemačka ministrica za subotnje izdanje novina Der Tagesspiegel, dodavši kako se suradnja može nastaviti samo kada se to promijeni.

Prema pisanju njemačkih novina, tim potezom će se zaustaviti oko 35 milijuna eura vrijedno financiranje iz inicijative za međunarodne klimatske promjene tog ministarstva. Procjenjuje se da je 2008. Brazilu za borbu protiv uništavanja prašume dodijeljeno 95 milijuna eura.

Postojeći projekti će se zasad nastaviti, no oni novi će biti stavljeni na čekanje, otkrio je glasnogovornik ministarstva okoliša.

Brazilski Državni institut za svemirska istraživanja (INPE) prošli je tjedan objavio kako satelitske snimke pokazuju da je deforestacija Amazonije narasla za 88 posto u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine te za 212 posto u srpnju.

Nakon te objave smijenjen je direktor institucije Ricardo Galvao.

"Da je ovakvo uništavanje za koje nas optužujete istinito, amazonska prašuma bi već bila velika pustinja", rekao je tada Bolsonaro koji ne vjeruje u klimatske promjene i smatra da su INPE-ovi podaci u službi nevladinih organizacija, prenosi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:37