NAJNOVIJI PODACI

NJEMAČKA NUDILA NOVAC, ALI MALO TKO GA JE UZEO Tek je nekoliko stotina Sirijaca uzelo financijsku pomoć njemačke vlade kako bi se vratili u domovinu

 Ilustracija / Profimedia, Magnum Photos Standard 30/5 Collection/Archive

Vrlo mali broj Sirijaca, koji su uslijed građanskog rata izbjegli u Njemačku, prihvatio je financijsku pomoć njemačke vlade za povratak u domovinu.

U 2017. godini 199 osoba zatražilo je financijsku pomoć za "dobrovoljni povratak" u Siriju, navodi se u odgovoru njemačke vlade oporbenim Zelenima, koji je u ponedjeljak na uvid dobila agencija dpa.

Prošle godine federalna vlada subvencionirala je povratak 466 osoba u Siriju. U prva četiri mjeseca ove godine, 77 izbjeglica zatražilo je ovakvu vrstu potpore.

Što je potaknulo Sirijce i Palestince koji su tamo živjeli na povratak u Siriju nije statistički zabilježeno, ali su se "nostalgija za domovinom, poteškoće u integraciji i bolest članova obitelji" često navodili kao razlozi.

Najviše molbi za financijskom pomoći u 2018. pristiglo je od izbjeglica koje su živjele u Donjoj Saski, Bavarskoj i Hessenu.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011., oko 5,7 milijuna ljudi napustilo je zemlju. U Njemačku ih je primljeno oko 780 tisuća.

Njemačka vlada slaže se s procjenom agencije UN-a za izbjeglice po kojoj uvjeti za povratak izbjeglica u Siriju još nisu zadovoljeni po pitanju "sigurnosti i dostojanstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:17