POSAO PRI KRAJU

Njemačka očekuje da Europska komisija uskoro potpiše ugovor za cjepivo BioNTecha i Pfizera

Europska komisija u završnoj je fazi razgovora s tvrtkama BioNTech i Pfizer o nabavi 200 milijuna doza njihovog potencijalnog cjepiva
Sjedište Pfizera
 David Dee Delgado

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u utorak da očekuje da Europska komisija "idućih dana" potpiše kupoprodajni ugovor s tvrtkama BioNTech i Pfizer vezan uz njihovo potencijalno cjepivo protiv covida-19.

"Ovo ćemo sada brzo dovesti do kraja", kazao je Spahn na konferenciji za medije. "Očekujemo da ćemo sklopiti ugovor u sljedećih nekoliko dana".

Europska komisija u završnoj je fazi razgovora s tvrtkama BioNTech i Pfizer o nabavi 200 milijuna doza njihovog potencijalnog cjepiva protiv covida-19, uz mogućnost nabave još 100 milijuna doza.

Spahn očekuje da će Njemačka dobiti do 100 milijuna doza cjepiva ovih dviju tvrtki.

Tvrtke su u ponedjeljak objavile da njihovo cjepivo pokazuje učinkovitost od preko 90 posto, što se smatra velikom pobjedom u borbi protiv virusa koji je diljem svijeta doveo do smrti više od milijun ljudi i snažno naštetio svjetskome gospodarstvu.

Spahn je ponovio da ne očekuje da će cjepivo biti dostupno prije prvog tromjesečja iduće godine, no dodao je da očekuje da će ono brzo dobiti odobrenje za upotrebu.

Po njegovim riječima, vijesti o ovome cjepivu su "svjetlo na kraju tunela" i bude nadu da sljedeća zima neće biti loša kao ova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:09