NA PUTU PREMA ZAPADU

Njemačka očekuje tisuće ilegalnih migranata koji dolaze preko Bjelorusije i Poljske

Heiko Teggatz iz policijskog sindikata kaže kako bi trebalo uvesti kontrole na granicama prije nego što se situacija otme kontroli
 PATRICK PLEUL/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka savezna pokrajina Brandenburg, koja na svom istočnom dijelu graniči s Poljskom, u sljedećim mjesecima očekuje dodatnih nekoliko tisuća migranata koji preko Bjelorusije i Poljske ilegalno ulaze u Njemačku, priopćeno je u srijedu u Potsdamu.

"Mi moramo računati s tim da će se migranti koji se već nalaze u Poljskoj, Litvi i Latviji pokušati domoći Njemačke", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen obraćajući se odboru za unutarnjopolitička pitanja u lokalnom parlamentu u Potsdamu.

On je ukazao na to da u Bjelorusiju još uvijek dolazi mnogo migranata iz Iraka, Sirije i Irana, ali je napomenuo kako se ne zna točan broj migranata koji se nalaze na putu prema Njemačkoj.

Rekao je kako je broj migranata koji pokušavaju prijeći poljsko-njemačku granicu još uvijek vrlo udaljen od situacije s kojom se Njemačka suočila tijekom migrantske krize 2015./2016.

Stuebgen je odbacio zahtjeve nekih saveznih pokrajina poput Saske, koja također graniči s Poljskom, koja traži uvođenje privremene kontrole ove šengenske granice.

Predsjednik Sindikata policajaca Andreas Rosskopf smatra da broj ilegalnih prelazaka granice koji se posljednjih dana kreće između 120 i 280 dnevno još uvijek ne opravdava zatvaranje granica.

Međutim, Heiko Teggatz iz Njemačkog policijskog sindikata mišljenja je da bi trebalo uvesti kontrole na granicama prije nego što se situacija otme kontroli.

"Mislim da bi policija trebala obaviti svoju zadaću i sprječavati ilegalne prelaske granice umjesto da se svodi na transportno poduzeće koje migrante prebacuje u izbjegličke smještaje u zemlji", rekao je Teggatz.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacio je uvođenje kontrola granica te se založio za pojačanu suradnju i pomoć poljskim graničarima u čuvanju poljsko-njemačke granice.

Kako se pretpostavlja, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kao odmazdu za sankcije Europske unije planski dovodi građane zemalja bliskog i srednjeg istoka te Afrike u Bjelorusiju odakle ovi pokušavaju preko Poljske doći do zapadnonjemačkih zemalja poput Njemačke.

EU je, između ostaloga, nedavno priprijetila sankcijama zrakoplovnim prijevoznicima koji migrante prebacuju do Bjelorusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 23:16