OBJAVILO MINISTARSTVO

Njemačka od 1. rujna omogućuje treću dozu, kreće i cijepljenje tinejdžera protiv koronavirusa

Cijepljenje će nuditi pedijatri i liječnici obiteljske medicine, ali moći će ih organizirati i školske ustanove te sveučilišta
 STEFANIE LOOS/AFP

Njemačka će od 1. rujna omogućiti docjepljivanje protiv covida-19 za starije i osobe osjetljiva zdravlja, a omogućit će i cijepljenje djece od 12 do 17 godina, objavili su u ponedjeljak ministri zdravstva šesnaest njemačkih saveznih pokrajina.

"Docjepljivanje će se provesti jednim od dvaju cjepiva s glasničkim RNK-om (Pfizer/BioNTech i Moderna)", ističe ministarstvo, dodajući da je ta odluka "u interesu preventivne zdravstvene skrbi".

Ministri su također dogovorili cijepljenje mladih od 12 do 17 godina. Cijepljenje će nuditi pedijatri i liječnici obiteljske medicine, ali moći će ih organizirati i školske ustanove te sveučilišta.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da Njemačka ima dovoljno cjepiva za sve skupine.

"Svako tko želi može se cijepiti tijekom ljeta", izjavio je Spahn.

Ministarstvo se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da je "imunska reakcija ograničena ili brzo slabi nakon potpunog cijepljenja protiv covida-19" kod nekih skupina, "napose pacijenata oslabljenog imunosnog sustava, kod starijih i onih kojima treba liječnička skrb".

Pokretni timovi za cijepljenje obilazit će ustanove za njegu starijih kako bi docijepili njihove korisnike Pfizer/BioNTechovim i Moderninim cjepivom, neovisno o vrsti cjepiva koju su ranije primili, navodi se u tekstu.

Premda je u Njemačkoj stopa zaraženosti trenutačno niža od stope u susjednim zemljama, zadnjih tjedana raste broj zaraženih delta varijantom koja je veoma zarazna.

Usporavanje cijepljenja potiče zabrinutost jer je tek 52 posto Nijemaca potpuno cijepljeno.

U Europskoj uniji, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cijepljenje Pfizer/BioNTechovim i Moderninim cjepivom svih osoba starijih od 12 godina.

Institut Roberta Kocha izvijestio je u ponedjeljak o 847 novozaraženih i o jednoj umrloj osobi. Dnevni prosjek zadnjih tjedana kreće se oko 2000 novih slučajeva.

Njemačka je od početka epidemije prijavila više od 3,7 milijuna slučajeva i 91.659 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05