PROCJENA

Njemačka: Opasnost od terorizma visoka, no nepromijenjena nakon napada u Moskvi

Njemačka, kako je priopćeno, ne namjerava podizati stupanj pripravnosti u borbi protiv terorizma

Nancy Faeser

 Tobias Schwarz/Afp

Procjena opasnosti od islamističkog terorizma za Njemačku ostaje i dalje visoka, no ona je od napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve nepromijenjena, navela je u ponedjeljak agencija za državnu sigurnost.

Istodobno njemačka vlada u ponedjeljak je priopćila da je Njemačka dobro pripremljena na moguće islamističke napade, što uključuje i zaštitu tijekom Europskog prvenstva u nogometu koje se uskoro održava u Njemačkoj.

No Njemačka, kako je priopćeno, ne namjerava podizati stupanj pripravnosti u borbi protiv terorizma kako je to učinila Francuska nakon terorističkog napada u Moskvi, u kojem je 137 poginulih, za što je odgovornost preuzeo ogranak terorističke organizacije Islamska država.

Za njemačku ministricu unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke) od ogranka Islamske države za afganistansku pokrajinu Korosan dolazi velika opasnost.

Njemačke sigurnosne snage vide skupinu, koja je aktivna uglavnom u Afganistanu, kao veliku prijetnju zemlji i Europi u cjelini.

„Sigurnosne mjere su već sada stroge, a sigurnosni koncepti za zaštitu mjesta održavanja Europskog prvenstva u nogometu se poboljšavaju svakodnevno“, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u Berlinu.

Tijekom prvenstva se između ostalog priprema i pojačana kontrola granica.

Stručnjak za terorizam Peter Neumann rekao je za njemački javni servis Deutschlandfunk kako se Njemačka i Europa od početka rata u Gazi suočavaju s pojačanom prijetnjom od terorističkih napada s islamističkom pozadinom.

„Samo je posljednjih nekoliko mjeseci spriječeno nekoliko napada“, rekao je Naumann i ukazao na uhićenja povezana s planiranim napadima u Danskoj i Njemačkoj, između ostalog i na katedralu u Koelnu.

Od početka rata u Gazi bilo je osam pokušaja džihadističkih terorističkih napada u Europi, naspram samo šest takvih pokušaja tijekom cijele 2022., rekao je, pozivajući se na brojke Europola, agencije EU-a za provođenje zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:33