NEZADOVOLJNI PLAĆAMA

Njemačka otkazuje oko 700 odlaznih letova, tri aerodroma potpuno su prazna zbog štrajka

Sindikat traži povećanje plaća za noćne smjene, smjene vikendom i državnim praznicima, ali zasad nema napretka

Aerodrom u Hamburgu

 Christian Charisius/Dpa Picture-alliance Via AFP

Zračne luke u Düsseldorfu, Hamburgu i Kölnu/Bonnu gotovo su prazne u četvrtak u novom krugu štrajkova koje je sazvao njemački sindikat Verdi zbog krize troškova života.

Gotovo 100 tisuća ljudi bit će pogođeno štrajkovima radnika u zrakoplovnoj sigurnosti u četvrtak i petak u tri zračne luke, priopćilo je udruženje zračnih luka ADV, a oko 700 odlaznih letova bit će otkazano.

‘‘Današnja situacija na terminalima je ista kao i kod prethodnih štrajkova ove godine: terminali za odlazak su prazni, situacija je mirna‘‘, rekao je glasnogovornik zračne luke Hamburg.

Sindikat je poručio da pregovara s udrugom za sigurnost u zračnom prometu, BDLS, kako bi potaknuo povećanje plaća za noćne smjene, smjene vikendom i državnim praznicima, ali zasad nema napretka.

U petak bi se štrajk trebao proširiti jer je Verdi pozvao sigurnosno osoblje u zračnoj luci Stuttgart da se pridruži štrajku, zbog čega je zračna luka otkazala sve odlaske.

Njemački sindikat EVG također je pozvao na štrajk prijevoznika diljem zemlje u petak, a među njima je i nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn.

Štrajk će pogoditi 50 kompanija i trajat će od tri ujutro do 11, uz očekivane značajne poremećaje, priopćio je sindikat željeznice i prijevoznika.

Visoka inflacija u najvećem europskom gospodarstvu potaknula je val štrajkova posljednjih mjeseci jer radnici traže veće plaće zbog sve većih troškova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49