ZATVORENE RUSKE PIPE

Njemačka otkrila kada ostaje bez plina: Prijeti nestašica i potpuno iscrpljivanje rezervi

Dok se zima tek zahuktava, njemačko ministarstvo gospodarstva otkrilo je da su njemačka skladišta prirodnog plina poluprazna

Plinovod u Njemačkoj/Ilustracija

 Armin Weigel/AFP

Zalihe prirodnog plina u Njemačkoj, u čijem je posjedu jedno od najvećih podzemnih skladišta plina u Europi, pale su na povijesno niske razine u usporedbi s prethodnim godinama.

"Prema konsolidiranom registru skladišta plinskog europskog udruženja Gas Infrastructure Europe (koje se bavi zastupanjem interesa europskih operatera plinske infrastrukture, op.a.), njemačka skladišta plina popunjena su 50,6 posto (od 11. siječnja 2022.)", priopćilo je njemačko Ministarstvo gospodarstva u odgovoru na zahtjev dužnosnika, citirala je odgovor RIA, a prenosi RT.

"To odgovara teoretskoj dostupnosti plina idućih 17,7 dana", dodaje se.

Ova informacija dolazi nakon što je ruski energetski div Gazprom u ponedjeljak objavio kako nije rezervirao kapacitete za slanje plina u Europu kroz plinovod Yamal idućeg mjeseca.

Prijete nestašice i potpuno iscrpljivanje rezervi

Plinovod Yamal-Europa, koji obično isporučuje ruski plin na zapad Europe, u ponedjeljak ga je 28. dan zaredom slao istočno od Njemačke u Poljsku, pokazuju podaci njemačkog mrežnog operatera Gascade.

Ruta plina između Poljske i Njemačke funkcionira u takvom obrnutom načinu rada od 21. prosinca, što je utjecalo i na povećanje europskih cijena plina.

Istovremeno, ekonomisti upozoravaju na skok cijena energenata kako se ulazi dublje u zimu, navodeći da će se Europa tek naći u situaciji nestašice plina tijekom ove sezone, koja je započela u listopadu.

Sveukupno gledajući, kapaciteti europskih skladišta bili su popunjeni 49,33 posto do 12. siječnja, prema udruženju Gas Infrastructure Europe.

Ako se trenutačna situacija sa smanjenom isporukom održi i nadalje, europske bi rezerve mogle biti potpuno iscrpljene do kraja zimske isporuke plina, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 06:39