BLOKIRAN PROMET

Njemačka paralizirana, vlakovi i autobusi stali, otkazuju se i letovi: ‘Ovo vam je upozorenje!‘

Dva velika sindikata koji okupljaju zaposlene u prometu organizirala su štrajk istovremeno. Sasvim slučajno, kažu

Željeznički kolodvor u Münchenu

 Christof Stache/AFP

Sindikat željeznice i prometa (EVG) od petka u 3 pa do 11 sati ponovno je blokirao željeznički promet diljem Njemačke. U međugradskom i regionalnom željezničkom prometu stoga su se dogodila velika ograničenja.

Tko je u štrajku, a tko ne?

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vlakova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove u Njemačkim željeznicama (DB) i još 50 drugih autobusnih te željezničkih poduzeća da se pridruže obustavi rada. I osoblje privatnih željezničkih poduzeća iz grupe "Transdev" pridružilo se štrajku u različitim dijelovima Njemačke, piše Deutsche Welle.

Linije podzemne željeznice i mnoge autobusne linije, međutim, ne bi trebale biti pogođene štrajkom. Ipak, ako suradnici Njemačke željeznice, mjerodavni za signalizaciju i infrastrukturu koju koriste i druga željeznička poduzeća, odluče stupiti u štrajk, onda će i vlakovi drugih poduzeća morati stati.

U Hamburgu voze podzemna željeznica i dio autobusa, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu te ostalim gradovima pogođeni štrajkom. U metropolama kao što je München podzemna željeznica vozi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog prometnog društva (MVG), ali su gradski vlakovi i tamo zaustavljeni. Isto tako, obustavljen je promet i na različitim regionalnim autobusnim linijama.

Koliko traje štrajk?

Štrajk upozorenja počeo je u petak, 21. travnja, u 3 sata iza ponoći i trajao je do 11 sati prijepodne. Njemačke željeznice objavile su da međugradski vlakovi ne prometuju do 13 sati. Osim toga, i regionalni željeznički promet ovog poduzeća obustavlja se u isto vrijeme.

Njemačke željeznice priopćile su da će, poslije okončanja štrajka upozorenja, "pokrenuti što prije i što veći broj linija po normalnom redu vožnje". Ipak, u priopćenju se dodaje i kako se i u poslijepodnevnim satima mora računati s nekim ograničenjima u prometu.

Od 13 sati željeznički promet postupno će se početi uspostavljati, ali normalizacija može trajati neko vrijeme, jer ni zaposleni ni vlakovi neće u to vrijeme biti tamo gdje bi po redu vožnje morali biti. Menadžer Njemačkih željeznica Martin Seiler izjavio je: "Svi koji su u stanju drukčije planirati svoj put, neka to učine".

Jesu li pogođena sva područja prometa?

Sindikat verd.di, neovisno o štrajkovima upozorenja na željeznici, najavio je za četvrtak i petak štrajkove upozorenja na području kontrole letenja, kontrole putnika i robe, kao i na servisnom području na zračnim lukama Köln/Bonn, Düsseldorf i Hamburg. Putnici moraju računati s brojnim otkazivanjima letova. Sindikat je upozorio da se "u vezi sa štrajkom može računati s dužim vremenom čekanja, ali i s otkazivanjem nekih letova".

Düsseldorf je jedna od najvećih njemačkih zračnih luka i pogođena je štrajkom, isto kao i Hamburg i Köln/Bonn, a djelomice i Stuttgart. Ostale važne zračne luke, kao što su Frankfurt i München, rade normalno. Ipak, i oni će osjetiti posljedice štrajkova upozorenja, recimo na letovima unutar Njemačke.

Sindikat EVG je naglasio da je do paralelnog štrajka sa sindikatom ver.di došlo slučajno, jer sindikati to nisu dogovarali, piše Deutsche Welle.

Hoće li biti još štrajkova?

Daljnji štrajkovi su mogući. Sindikat EVG je u drugom krugu pregovora s oko 50 prometnih poduzeća. Dogovoren je sljedeći susret s predstavnicima Njemačkih željeznica za utorak, 25. travnja. Ako tad ne dođe do dogovora, novi susret bit će zakazan vjerojatno tek za kraj svibnja. To vrijeme potrebno je sindikatu za pregovore s ostalim poduzećima. Sindikat je nedavno jasno stavio na znanje da su štrajkovi upozorenja u razdoblju između razgovora sasvim mogući.

Ver.di u subotu, 22. travnja, razgovara s predstavnicima općina i savezne države o mogućnosti moderacije u sukobu sindikata i poslodavaca u državnim i općinskim službama. Ako ne dođe do dogovora, onda može doći do izjašnjavanja članstva o neograničenim štrajkovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 08:43