NEOPRAVDAN TROŠAK

Njemačka planira ukinuti besplatno testiranje na Covid-19: ‘Od toga korist imaju prvenstveno necijepljeni‘

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti i dalje imaju pravo na besplatni test.
A woman is being tested for the the coronavirus/COVID-19 at a mobile test station in Berlin's Kreuzberg district on July 30, 2021, amid the ongoing coronavirus/COVID-19 pandemic. (Photo by STEFANIE LOOS/AFP)
 Stefanie Loos

Njemačka razmatra ukidanje besplatnih testova na covid-19 u listopadu, objavili su u ponedjeljak mediji RND grupe, pozivajući se na nacrt prijedloga o kojem će kancelarka Angela Merkel raspravljati s čelnicima 16 saveznih država.

Njemačka vlada uvela je besplatno testiranje za cijelo stanovništvo u ožujku, uoči kraja trećeg vala covida-19 u državi.

Trenutno je cijepljeno 55 posto njemačkog stanovništva, pa se javljaju pozivi da se novci poreznih obveznika prestanu izdvajati za subvencioniranu shemu od koje koristi imaju prvenstveno oni koji nisu cijepljeni, iako je cjepivo dostupno za sve, prenosi Reuters.

„Uzevši u obzir da je cijepljenje omogućeno svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna vlada, pa stoga i porezni obveznici, plaćaju trošak svih testova“, citira RND nacrt prijedloga.

Manje od sedam tjedana prije parlamentarnih izbora Merkel i čelnici saveznih država raspravljat će o mjerama da suzbiju širenje delta varijante virusa bez da se ponovno uvedu opća zatvaranja na razini države.

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti i dalje imaju pravo na besplatni test.

Točan datum u listopadu kad će mjera biti ukinuta još nije poznat, dodaje RND, udruženje njemačkih medija sa sjedištem u Hanoveru.

Njemačka je proteklih 5 dana svakodnevno imala više od 3 tisuće novozaraženih, no skoro 63 posto njemačkog stanovništva je cijepljeno barem jednom dozom, pa se vlada nada da će se izbjeći novi 'lockdowni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 23:24