STRAH OD EKSTREMISTA

Njemačka pojačala zaštitu Reichstaga nakon nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres SAD-a

Nancelarka Angela Merkel je izrazila bojazan da bi ovi neredi mogli utjecati i na istomišljenike diljem svijeta
Ilustracija
 John Macdougall/AFP

Nakon upada u zgradu američkog Kongresa njemačke vlasti su naložile pojačanje zaštite zgrade Reichstaga u Berlinu, prenose njemački mediji u nedjelju.

„Berlinska pokrajinska policija je naložila pojačanje nazočnosti snaga oko zgrade Reichstaga“, poručio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble u pismu zastupnicima, piše Bild am Sonntag.

Nadalje se navodi kako je Schaeuble od ministarstva vanjskih poslova zatražio procjenu događaja u Washingtonu gdje su u utorak pobornici aktualnog predsjednika Donalda Trumpa nasilno prodrli u zgradu Kongresa.

„Mi ćemo sa saveznim organima i saveznom pokrajinom Berlin procijeniti imaju li ovi događaji u Washingtonu utjecaja na sigurnost Bundestaga“, stoji u pismu koje je predsjednik njemačkog parlamenta još u četvrtak uputio zastupnicima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj prvoj reakciji na događaje u Washingtonu izrazila bojazan da bi ovi neredi mogli utjecati i na istomišljenike diljem svijeta.

U kolovozu je u Berlinu tijekom prosvjeda protivnika vladinih mjera protiv širenja pandemije nekoliko desetaka ekstremnih prosvjednika pokušalo prodrijeti u zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda njemački parlament Bundestag.

Među njima je bilo mnogo predstavnika pokreta tzv. Građana Reicha, ekstremno desne organizacije koja ne priznaje ustavni poredak SR Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 22:45