POPUSTILA PRITISKU

Njemačka pokrajinska ministrica, supruga kancelara Scholza, podnijela ostavku

Posljednjih godina opetovano je bila na meti kritika prosvjetnih udruga i oporbe

Britta Ernst i Olaf Scholz

 AFP

Ministrica obrazovanja njemačke pokrajine Brandenburg, Britta Ernst, podnosi ostavku, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica pokrajinske vlade.

Pokrajinski premijer Dietmar Woidke, koji kao i Ernst dolazi iz socijaldemokrata lijevog centra (SPD), prihvatio je ostavku.

Ernst je karijerna političarka i supruga njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Posljednjih godina opetovano je bila na meti kritika prosvjetnih udruga i oporbe, pa čak i unutar državne koalicijske vlade.

Bila je ministrica obrazovanja u pokrajini Brandenburg od 2017. Naslijedit će je državni tajnik za obrazovanje Steffen Freiberg.

Woidke je pohvalio rad Britte Ernst. "Ona je obnašala dužnost u teškim vremenima - mislim na pandemiju koronavirusa, s predviđanjem i čvrstom rukom", rekao je Woidke. "Siguran sam da će u retrospektivi njezin mandat biti povezan s važnim prekretnicama kao što je kontinuirano poboljšanje omjera osoblja u dječjim vrtićima."

Voditelj parlamentarne skupine konzervativnog CDU-a Brandenburga Jan Redmann također joj je odao priznanje rekavši da je imala zadatak očistiti "ruševine promašenih politika u posljednjih 30 godina".

Najnovije kritike nisu dolazile samo od škola i roditelja, već i od SPD-a i Zelenih u državnom parlamentu.

To se prije svega odnosilo na planove za preraspodjelu 200 nastavnih mjesta na administrativne stručnjake i školske socijalne radnike. Povećani broj nastavnih mjesta bio je zamišljen kao temelj za odgovor na nedostatak nastavnika, što je problem u cijeloj Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:42