TRAJE POTRAGA

Njemačka policija traži ruskog muškarca koji je bacio 10-godišnjeg Ukrajinca s mosta

U bolnici su mu ustanovljene lakše ozljede lijevog stopala i glave, no ubrzo nakon prijema je pušten

Einbeck, ilustacija

 Martin Jung/Imagebroker/Profimedia/Martin Jung/imagebroker/profimedia

Njemačka policija pokrenula je istragu nad muškarcem u ranim 40-ima nakon što je navodno bacio 10-godišnjeg Ukrajinca s mosta jer je govorio materinjim jezikom. Istražitelji sumnjaju da je muškarac Rus i da je napad bio politički motiviran, piše Telegraph.

Od početka ruske invazije, u Njemačku je pristiglo više od milijun ukrajinskih izbjeglica koje se u posljednje vrijeme suočavaju s povećanim brojem napada. Muškarac, za kojeg se smatra da je u ranim 40-ima i da govori ruski, prišao je skupini djece koja su sjedila na mostu u gradu Einbecku u Donjoj Saskoj i razgovarala na ukrajinskom jeziku.

Poručio im je da trebaju govoriti ruski i da je Ukrajina ta koja je započela rat. Zatim je povukao djevojčicu za kosu, a dječaka je bacio preko pet metara visoke ograde mosta u kanal, tvrde istražitelji. Prije nego je upao u vodu, 10-godišnjak je udario u željezne nosače mosta.

Napadač je potom uzeo staklenu bocu i pogodio dječaka u desno rame dok je još bio u vodi, a nakon toga je pobjegao. Ostala djeca požurila su pomoći ozlijeđenom dječaku te su pozvala roditelje. U bolnici su mu ustanovljene lakše ozljede lijevog stopala i glave, no ubrzo nakon prijema je pušten.

Napadi u Njemačkoj su eskalirali nakon što je Berlin pojačao vojnu pomoć Kijevu s težim naoružanjem i otvorio vrata izbjeglicama. Krajnja desnica naklonjena Putinu, kao i Rusi koji žive u Njemačkoj, svoje su nezadovoljstvo izrazili sve češćim neprijateljskim ponašanjem prema Ukrajincima.

U jednom od nedavnih incidenata, ukrajinski studenti u Frankfurtu probudili su se i pronašli slovo Z, simbol Putinovog rata, nacrtano na vratima njihove spavaonice. Drugi Ukrajinci izvijestili su da su uklonili sve ukrajinske simbole sa svoje odjeće iz straha da ne budu napadnuti.

Procjenjuje se da u Njemačkoj boravi 3,5 milijuna etničkih Rusa što je najveća populacija u zapadnom svijetu, osim njih ondje borave i Rusi njemačkog podrijetla i ruski Židovi. Milijuni su ondje emigrirali 1990-ih godina nakon raspada Sovjetskog Saveza. Iako su u većini slučajeva dobro integrirani, za neke se sumnja da gaje simpatije prema Kremlju.

- Ovo jasno pokazuje razinu mržnje među jednom od većih skupina koje žive u Njemačkoj. Mnogi se identificiraju s Rusijom i Sovjetskih Savezom, gledaju rusku televiziju i mozgovi su i potpuno isprani ruskom propagandom, rekao je Sergej Sumlenny, direktor European Resilience Centra.

Dodaje da iako je ovaj napad bio ekstreman i ničim izazvan, on nije iznimka i jasno pokazuje razinu antiukrajinizma koja vlada među Rusima, spremnost na mržnju, nanošenje boli i ubijanje samo zato što druga osoba govori ukrajinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:43