SASTANAK U BERLINU

Njemačka pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji i uskladi vizni sustav s EU-om

Istodobno je najavila potpisivanje sporazuma o olakšanom kretanju na zapadnom Balkanu

Annalena Baerbock

 Odd Andersen/Afp

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u petak u Berlinu Srbiju da uskladi svoju zajedničku i sigurnosnu politiku s Europskom unijom, što se posebice odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, te je istodobno najavila potpisivanje sporazuma o olakšanom kretanju na zapadnom Balkanu.

"Snažno podržavam nadolazeću srpsku vladu da poveća stupanj usklađenosti zajedničke i sigurnosne politike s EU-om. To se posebno odnosi na sankcije Rusiji", rekla je Annalena Baerbock na početku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i Europske unije što se u sklopu tzv. Balkanskog procesa održava u Berlinu.

Njemačka i Europska unija su Srbiju prethodnih dana u više navrata pozvale da svoju viznu politiku uskladi s onom EU-a zbog toga što je zabilježen pojačan pritok izbjeglica u EU koje bez viza ulaze u Srbiju.

Baerbock je prije toga najavila potpisivanje sporazuma o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te sveučilišnih i strukovnih svjedodžbi, što je posebice važno za normalizaciju odnosa u regiji, posebice između Srbije i Kosova.

"Ovo nekima ne zvuči kao senzacija, ali je povijesni korak koji će građanima regije znatno olakšati svakodnevicu", rekla je Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova je najavila da će tijekom današnjeg sastanka, na kojem sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, biti riječi o pojačanoj suradnji u području gospodarstva, energetike i kibernetičke sigurnosti.

Sastanak se održava kao priprema za samit zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa, koji bi se 3. studenog trebao održati u Berlinu.

Berlinski proces je 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel kako bi zemljama regije pomogla na putu ka Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:16