STRAH OD NOVOG SOJA

Njemačka pred još snažnijim restrikcijama: ‘Moramo djelovati kako bismo zaustavili katastrofu‘

Jedan od čelnika Zelenih predlaže rigoroznije mjere, a na oprez pozivaju i vladajući Socijaldemokrati
 Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance via AFP

Jedan od čelnika njemačkih Zelenih, Robert Habeck, izjavio je u utorak kako bi po njegovom mišljenju samo cijepljeni i preboljeli trebali imati pristup trgovinama, osim onima koji prodaju osnovne živežne namirnice, te javnim ustanovama diljem Njemačke.

U razgovoru za ZDF kojeg prenosi Bloomberg Habeck je kazao kako se zemlja mora suočiti sa nadolazećom zimom i prilagoditi te koordinirati strože mjere. Predložio je i da se produlje božićni praznici u školama kako bi se izbjeglo širenje zaraze među učenicima i zaposlenicima.

Ističe se kako je snaga novog vala iznenadila njemačke vlasti, a dodatni problem u koordinaciji stvara i proces tranzicije vlasti između dugogodišnje kancelarke Angele Merkel i novoizabranog Olafa Scholza. Pritisak na vlasti raste kako dolazi do promjene vlasti, a novoizabrani zastupnici obratit će se danas nakon što Ustavni sud donese odluku kojom će vjerojatno proglasiti ustavnima neke od vladinih mjera uvedenih tijekom lockdowna, poput policijskog sata i zatvaranja obrazovnih ustanova. Takva bi odluka dala vjetar u leđa vladajućima da zakonski vrate neke od restrikcija.

Mjere poput zatvaranja kafića i klubova te ograničavanje korištenja zabavnih sadržaja u najpogođeniim područjima već je predložio ministar Helge Braun.

- Moramo djelovati sada kako bismo zaustavili nacionalnu katastrofu. Situacija je previše ozbiljna - kazao je.

U jeku rasprave o mogućim novim mjerama u Njemačkoj, u Norveškoj se produljava mjera izolacije za one pozitivne na Covid, dok je Grčka uvela obvezu cijepljenja starijih. Švicarska i Finska također razmatraju mogućnost pooštrenja mjera kako bi izbjegli posljedice novog vala. Nizozemska je već potvrdila da je novi omikron soj koronavirusa u toj zemlji bio prisutan i prije nego što su sletjela dva aviona sa 14 zaraženih putnika iz Južne Afrike.

Njemačka je prošlog tjedna prešla granicu od 100 tisuća žrtava, no ovog tjedna pozitivna vijest je da je sedmodnevna incidencija bila po prvi put niža u gotovo mjesec dana. Sashia Esken, jedna od čelnica Scholzovih Socijaldemokrata, rekla je u utorak kako će dodatne restrikcije vjerojatno biti potrebne za one koji nemaju potvrdu o cijepljenju kao i za posjetitelje velikih javnih događanja poput nogometnih utakmica. No, odbila je mogućnost novog lockdowna kakvog proživljavaju stanovnici Austrije.

- Apeliram na sve da shvate ozbiljnost situacije. Ne znamo kako će se ona razvijati, ali znamo da imamo novu varijantu virusa u Europi i na to moramo reagirati - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:33