AKTIVACIJA EU VELESILE

Njemačka prekida znakovitu šutnju o Ukrajini: ‘Nije to bilo samo zbog Sj. toka, Scholz s Putinom kuje veće planove‘

Iako je jedno vrijeme bio napadan da je "isključio ton" u komunikaciji sa saveznicima i zanemaruje krizu oko Ukrajine, čini se da se kancelar trgnuo

Godišnji trgovinski promet Rusije i Njemačke prelazi 20 milijardi dolara te da su politički odnosi dviju zemalja bolji nego između Rusije i ijednog jakog zapadnog suparnika

 Tobias SCHWARZ/various sources/AFP

I dok neki na Zapadu zloguko odbrojavaju dane do ruske intervencije u Ukrajini, a Rusi gomilaju trupe uz ukrajinsku granicu i započinju velike vojne vježbe u Bjelorusiji 200-tinjak km od Kijeva - Njemačka je, kao najvažnija zemlja EU i jedna od temelja NATO-a, u cijeloj gunguli suzdržana. Jedni je zato hvale, kao jedinu razboritu i smirenu, a drugi kude, i kod kuće i vani, smatrajući da "ide na ruku Putinu".

Njemačka, za razliku od mnogih zemalja NATO-a, odbija slati Ukrajini naoružanje (tu se slažu i Zeleni i SPD), pa je čak zabranila Britancima, saveznicima u NATO-u, da koriste njezin zračni prostor za dostavu naoružanja Kijevu, te je zabranila Estoniji da stare istočnonjemačke haubice, koje su im Nijemci svojedobno dali, proslijedi Ukrajini. No, istovremeno je u bazu u Wiesbadenu stiglo 2000 američkih vojnika, od kojih će 1700 nastaviti put u Poljsku. To je tek, navodno, prvi kontingent američkih vojnika koje Washington, koristeći ukrajinsku krizu, šalje i razmješta po Europi, šireći tako svoj vojno-politički utjecaj. Naime, iz Bavarske će tisuću američkih vojnika otići u Rumunjsku.

Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik kritizirao je novu njemačku vladu kancelara Olafa Scholza zbog toga, kazavši prilično nejasno, ali znakovito, da "Njemačka snosi povijesnu odgovornost za Ukrajinu, isto kao i za Izrael" (!?). U Moskvi pak hvale poziciju Njemačke jer su te dvije zemlje veliki trgovinski partneri. Neki će čak reći da će vuk prije postati vegetarijanac nego što će Njemačka dopustiti "razorne sankcije" protiv Rusije kakve najavljuje Washington u slučaju intervencije u Ukrajini. Doduše, kancelar Scholz je kazao kako Rusija mora shvatiti da će "skupo platiti narušavanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", ali je napomenuo da treba do kraja iskoristiti diplomatske kanale i mogućnosti te se založio za jačanje "normandijskog formata", odnosno pregovora Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije.

Schröderova uloga

Podsjetimo da godišnji trgovinski promet Rusije i Njemačke prelazi 20 milijardi dolara te da su politički odnosi dviju zemalja bolji nego između Rusije i ijednog jakog zapadnog suparnika. Doduše, ovih dana su Rusi zabranili rad Deutsche Wellea u Rusiji, te je bio primoran zatvoriti tamošnje dopisništvo (to je bio ruski odgovor na zabranu emitiranja RT-a jer nema potrebnu licencu), a, kako pišu ruski mediji, u proteklih je nekoliko mjeseci u Rusiji zbog postroženih zakona o radu stranaca (traži se, recimo, da se svakog mjeseca svi stranci stariji od sedam godina na vlastiti račun testiraju na HIV, covid i opijate) čak 8 posto njemačkih tvrtki zatvorilo svoje urede.

I neki njemački mediji pitali su se vodi li politiku novog njemačkog kancelara iz SPD-a bivši kancelar i veliki Putinov prijatelj Gerhard Schröder, koji istupa s prokremaljskih pozicija kad je u pitanju Ukrajina. Naime, Schröder je u vrhu najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a sada bi trebao zamijeniti smijenjenog zeta palog kazahstanskog vođe Nazarbajeva - Timura Kulibajeva, na poziciji u Vijeću direktora Gazproma. Neki SPD-ovci su čak imali potrebu govoriti da ih Schröderova pozicija ne zanima i da on nema utjecaj na sadašnju njemačku vladu.

Isključen ton

No, iako je jedno vrijeme bio napadan da je "isključio ton" u komunikaciji sa saveznicima (navodno je čak izbjegavao susret s Joeom Bidenom) i zanemaruje krizu oko Ukrajine, čini se da se kancelar Olaf Scholz trgnuo te će u sljedeća dva tjedna pokrenuti veliku diplomatsku aktivnost. U ponedjeljak će biti kod Joea Bidena, gdje će razgovarati baš o Ukrajini, ali i o sudbini plinovoda Sjeverni tok 2. Amerikanci bi ga rado zatvorili, mada Scholz, kao i Putin, ponavlja da je to "ekonomski, a ne geopolitički projekt", kako ga nazivaju mnogi na Zapadu, te odbacuje da je to političko sredstvo Kremlja da EU učini svojim energetskim taocem.

Njemačkoj je plinovod važan zbog vlastite ekonomije, ali i uloženih nekoliko milijardi u njegovu izgradnju, i za desetke tisuća ljudi čiji posao ovisi o tom projektu, te činjenicu da postaje glavni "kontrolor" i distributer ruskog plina za Europu. Doduše, njemačka regulatorna agencija oteže s izdavanjem dozvole za rad, koja se očekuje tek na ljeto, ako uopće bude povoljna.

Bidenu nosi nešto konkretno

Njemački mediji pišu da Scholz dolazi Bidenu s nečim konkretnim, a navode kako je SAD blagonaklon prema ovakvoj suzdržanoj poziciji Njemačke iz dva razloga - prvi je što je Berlin ipak najvažniji europski (politički, vojni i ekonomski) partner SAD-a, a pogotovo im treba u "borbi protiv Kine", prema kojoj je Njemačka puno "stroža" nego kad je pitanju Rusija. Naime, neki smatraju da je popuštanje Berlina Moskvi također vezano uz Kinu te kažu da tu Putina treba privući na svoju stranu, a ne da on sklapa antizapadnu koaliciju sa Xijem Jinpingom.

Nakon Washingtona, Scholz će prvo 14. veljače k Volodimiru Zelenskom u Kijev, a dan poslije na susret s Putinom. Njemačka se tako u velikom stilu vraća na "ukrajinske staze", u žižu najveće europske krize u posljednjih 30-ak godina. No, zanimljivo je kakvu će poziciju Scholz zauzeti nakon susreta s Bidenom. Neki analitičari navode da bi rješenje ukrajinske krize moglo biti ili "ukrajinska neutralnost" ili pak moratorij ili dugogodišnje odgađanje članstva Ukrajine u NATO-u.

Doduše, NATO inzistira da su "vrata otvorena za sve koji žele pristupiti", a pogotovo da "Rusija ne može stavljati veto na geostrateške odluke NATO-a", ali bi se ukrajinski prijam otegnuo (ionako i u SAD-u kažu da je nemoguć u sljedećih pet do deset godina) kako bi se situacija ipak smirila. Njemačka, očito, nakon određene stanke, ponovno želi biti glavni akter i preuzeti vodeću ulogu u EU u vezi s ukrajinskom krizom koja potresa Europu.

Kijev pada za dva dana, ali poginut će 85 tisuća ljudi

Rusija je na granici s Ukrajinom već koncentrirala gotovo 70 posto snaga i resursa potrebnih za intervenciju, tvrdi agencija Reuters pozivajući se na neimenovane američke obavještajne izvore.

Oni navode da je Rusija zadnjih dana povećala broj taktičkih bataljunskih skupina sa 60 na 83, a još ih je, navodno, 14 na putu. Agencija ističe kako bi meteorološki uvjeti za intervenciju mogli biti povoljni od sredine veljače do kraja ožujka, kada će teren, koji je uglavnom močvaran i blatan, biti zamrznut tako da može izdržati tenkove i drugu pokretnu ratnu mehanizaciju.

S druge strane, neki američki mediji poput The New York Timesa i Wall Street Journala, također pozivajući se na američke obavještajne izvore, kažu da bi ruska vojska za dva dana mogla zauzeti Kijev, ali da bi to odnijelo veliki broj žrtava. Tako iznose zabrinjavajuće brojke po kojima bi ukrajinska vojska imala gubitke od pet najmanje tisuća do iznad 25 tisuća vojnika, dok bi ruska vojska izgubila od tri do deset tisuća vojnika.

Prema tim izvorima, u ratnim sukobima poginulo bi od 25 tisuća do čak 50 tisuća civila, a bilo bi više od milijun izbjeglica pred ruski naletom. Neke ranije analize govorile su da bi Europu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu zapljusnuo izbjeglički val od nekoliko milijuna ljudi. Neki navode čak i tri milijuna mogućih prognanika. Na ove najnovije "proračune", koji nisu dobili potvrdu službenih američkih organa, reagirala je Moskva koja s indignacijom, kako kažu, odbacuje takve proizvoljne analize.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vasilija Nebenzje, Dmitrij Poljanski, nazvao je takvo pisanje američkih medija bezumnim i suludim, ponovivši da Rusija ne namjerava nikoga napadati, pa ni Ukrajinu.

- Mi tako možemo reći da bi Amerikancima trebalo tjedan dana da zauzmu London te da će biti 300 tisuća žrtava - napisao je na svom Twitter profilu Dmitrij Poljanski i napomenuo da takve špekulacije ne idu u korist ni "Amerikanaca i Britanaca" kao što ni ova nagađanja ne idu u korist odnosa Rusije i Ukrajine, te da se radi o nepotrebnom širenju panike i straha. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39