Report Gojka Drljače

Njemačka prestigla Britaniju po dnevnom broju slučajeva i smrti, tvrde mjere na pomolu

Prema zadnjem podatku Robert Koch institute izvijestio je o 66.884 novih infekcija, što je novi vrhunac

Alexanderplatz, Berlin

 John Macdougall/AFP

Iako je Velika Britanija odustala od svih strogih epidemioloških mjera prije nekoliko mjeseci, Njemačka je upravo sustigla Britaniju prema dnevnom broju slučajeva na milijun stanovnika, a prestigla ju je po broju smrti na milijun stanovnika.

Posebno iznenađuje da uz daleko više slučajeva od sredine ljeta Britanija nije akumulirala puno više smrti per capita od Njemačke. Od 1. lipnja do danas Britanija je ukupno kumulativno povećala broj slučajeva na milijun stanovnika za čak 77.000 na milijuna stanovnika, a Njemačka za samo 20.000 na milijuna stanovnika. No, i pored 57.000 slučajeva više na milijuna stanovnika od 1. lipnja, u istom razdoblju broj smrti u Britaniji povećao se za 289 na milijun stanovnika, a u Njemačkoj za 123 na milijun, što znači da je Britanija uz 57.000 slučajeva više nego Njemačka imala 166 smrti na milijun više nego Njemačka.

Ako se računa smrtnost nakon infekcije (CFR – case fatality rate) ispada kako je smrtnost od 1. lipnja do danas u Britaniji na razini 0,3 posto, dok je u Njemačkoj 0,6 posto tj. dvostruko više. Valja znati kako je to vrlo nizak CFR u obje zemlje. CFR je pokazatelj koji jako varira od zemlje do zemlje te od razdoblja do razdoblja pandemije. U prvom dijelu pandemije pojedine zemlje, poput Jemena, bilježile su ekstremno visoki CFR od čak 28,9 posto.

Prvi grafikon ispod pokazuje 7-dnevni pomični prosjek slučajeva u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a drugi broj smrti na milijun stanovnika

image

Dnevni broj zaraženih u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu na milijun ljudi

Johns Hopkins University/Our World In Data
image

Dnevni broj umrlih u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu na milijun ljudi

Johns Hopkins University/Our World In Data

Pod pritiskom rasta broja slučajeva njemačke vlasti iznova se odlučuju za radikalizaciju epidemioloških mjera. Nova odluka jest ne pustiti u autobuse ili vlakove bilo koga tko nije cijepljen, testiran ili je prebolio covid. Federalna policija pomoći će osoblju u autobusima i vlakovima izbaciti svakoga tko neće poštivati to tzv. 3G pravilo.

Prema zadnjem podatku Robert Koch institute izvijestio je o 66.884 novih infekcija, što je novi vrhunac.

Istodobno, čini se kako u Hrvatskoj zaraza počela usporavati prije uvođenja sustava propusnica, dok je u Austriji nastavio rasti i pored toga što su prije toga primjenjivali strogi sustav propusnica. Austrija se od ovoga tjedna odlučila za lockdown.

Ispod je grafikon koji uspoređuje krivulju zaraze u Hrvatskoj i Austriji

image

Dnevni broj zaraženih u Hrvatskoj i Austriji na milijun ljudi

Johns Hopkins University/Our World In Data
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 23:49