POSTIGNUT DOGOVOR

Njemačka pronašla način za naoružavanje Ukrajine, njihov plan uključuje i - Sloveniju!

Slovenci su pristali poslati svoje teško naoružanje, no traže nova vozila uključujući tenkove "Leopard 2" i oklopna vozila "Puma i Boxer"

Slovenski tenk M-84 na vježbi u Njemačkoj

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajini dajemo jugoslavenske tenkove, Njemačka zauzvrat šalje svoja, novija oklopna i borbena vozila. Čini se kako je to osnova dogovora između Njemačke i Slovenije, javlja njemačka agencija DPA.

Ne navodeći o kojoj je količini vozila riječ, portal 24ur javlja kako je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila da je došlo do sporazuma. Slovenija se pritom obvezala poslati tenkove T-72, koji su sovjetske proizvodnje, no oni s njima ne raspolažu, javlja agencija, već imaju prilagođenu verziju M-84 koji su jugoslavenske izrade.

Slovenci su pristali poslati svoje teško naoružanje, no traže nova vozila uključujući tenkove "leopard 2" i oklopna vozila "puma i boxer"

Boxer je Njemačko-Nizozemsko višenamjensko borbeno oklopno vozilo osmišljeno za obavljanje velikog broja vojnih zadaća. Tenk "Leopard 2" prodan je u brojne, većinom europske zemlje, što i potvrđuje koliko je kvalitetan: Austrija, Nizozemska, Švedska, Švicarska, Španjolska, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka posjeduju neke od Leoparda 2.

Izvori DPA kažu kako je Njemačka Sloveniji ponudila oklopna vozila Marder, no Slovenija je inzistirala na modernijem oružju poput Puma koje su još u fazi razvoja. Slovensko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati dogovor, javlja 24ur.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza proteklih je mjeseci izložena kritikama zbog svoje suzdržanosti pri slanju oružja u Ukrajinu. Njemačka ukrajinske snage opskrbljuje oružjem i streljivom, no dosad im nije slala teško naoružanje poput tenkova ili borbenih zrakoplova. Berlin se na ukrajinske kritike osvrnuo rekavši kako su niska ulaganja dovela njemačku vojsku u položaj u kojem ne može pomoći teškim oružjem. Novi dogovor ipak omogućava da Ukrajina iz Njemačke dobije teško naoružanje sovjetskog modela.

Lambrecht je izjavila kako će pošiljka biti ostvarena u kratkom roku, dodavši kako se vojni stručnjaci slažu da će idućih dva tjedna biti ključna u rusko-ukrajinskom ratu.

Slovenski ministar: 'Razgovori se nastavljaju'

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku.

Kako je objavila njemačka agencija DPA, koja se poziva na svoje izvore, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila se s kolegama iz više članica EU-a da svoja oklopna vozila pošalju Ukrajini, a Njemačka će im pomoći da ih nadomjeste suvremenijom opremom iz arsenala njemačke vojske.

Kako u četvrtak navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na strane agencije, Sloveniji je ponuđeno da oklopna vozila sovjetskog tipa pošalje u Ukrajinu, a za sebe bi tražila modernije naoružanje, uključivši tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Puma i Boxer.

Slovensko ministarstvo obrane za STA je s time u svezi reklo da moguće dogovore o pošiljkama oružja u Ukrajinu ne mogu komentirati.

Međutim, ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je s njemačkom kolegicom o tome razgovarao putem videoveze u srijedu.

Prema priopćenju ministarstva bilo je riječi o mogućnosti da savezničke države pomognu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pritom su razmatarne mogućnosti kako bi Njemačka i Slovenija mogle Ukrajini pomoći zajedničkim snagama.

"Razgovori o tome s njemačkom će se stranom nastaviti, a nakon što se donesu odluke o svemu će biti obaviještena javnost", objavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Slovenski mediji prenijeli su da je slovenske vojne snage raspolažu određenom količinom konzerviranih moderniziranih tenkova jugoslavenske proizvodnje M-84 koji su zapravo suvremenija verzija tenka T-72 sovjetskog tipa, a takvim znaju upravljati i ukrajinski tenkisti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:59