NEPOŽELJNI

Njemačka protjerala ruske diplomate nakon presude za političko ubojstvo u Berlinu

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je kako će ‘Moskva uzvratiti Njemačkoj‘

ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu

 Christoph Soeder/dpa/AFP

Dvojica ruskih diplomata postali su "persone non grate" u skladu s odlukom njemačke vlade, nakon što je berlinski sud utvrdio da je Rusija naredila ubojstvo gruzijskog državljanina 2019. u Berlinu, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Odluka je priopćena ruskom veleposlaniku Sergeju Nečajevu u srijedu na sastanku u ministarstvu vanjskih poslova, dodala je Baerbock.

Moskva će uzvratiti Njemačkoj nakon odluke Berlina o protjerivanju dvojice ruskih diplomata zbog ubojstva gruzijskog državljanina 2019., izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Za njemački portal Telegram rekla je da je taj potez Njemačke "neprijateljski".

Njemački sud u srijedu je osudio pedesetšestogodišnjeg ruskog državljanina na doživotnu robiju jer je prije više od dvije godine u jednom berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog podrijetla i to po nalogu ruskih vlasti.

Ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu. Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugom čečenskom ratu i zbog njegova "neprijateljstva prema ruskoj državi".

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske vlasti klasificirale su ga kao čečenskog terorista.

Sud je dobio informaciju po kojoj je muškarac koji je osuđen za ubojstvo zapravo bio zaposlenik ruske domaće obavještajne službe, FSB-a, te je doputovao u Berlin koristeći lažni identitet kako bi ondje obavio naručeno ubojstvo.

Obrana je pred sudom rekla da se slučaj temelji na "vrlo upitnim dokazima".

Ova će presuda vjerojatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose. Nakon ubojstva njemačka vlada optužila je rusku da nije surađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruskog veleposlanstva u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ubijenog Gruzijca, za kojega kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao je "banditom" i "ubojicom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 23:08