DRAMA NAKON IZBORA

Njemačka: Raste pritisak na Lascheta da odustane od sastavljanja vlade, neki traže i ostavku

"Mi bismo sada trebali ponizno i s uvažavanjem prihvatiti volju birača koji je izabrao promjenu"
Vođa njemačke konzervativne stranke Kršćansko -demokratska unija (CDU) Armin Laschet
 Ina Fassbender/AFP

Dva dana nakon izbora i povijesnog poraza demokršćanske Unije CDU/CSU, unutar stranke raste pritisak na glavnog kandidata i predsjednika CDU-a Armina Lascheta da odustane od svojih ambicija sastavljanja vlade, a sve su glasniji i oni koji traže njegovu ostavku i novi početak.

"Mi bismo sada trebali ponizno i s uvažavanjem prihvatiti volju birača koji je izabrao promjenu", rekao je šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) za saveznu pokrajinu Donja Saska Bernd Althusmann za javni servis ARD.

On se tom izjavom pridružio sve većem broju istaknutih članova CDU-a koji traže odlazak u oporbu i "novi početak".

"Mi smo izgubili izbore. Točka. Sada je na SPD-u, Zelenima i liberalima da pokušaju sastaviti novu vladu", rekao je predsjednik mladeži CDU-a Tilman Kuban.

I član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessen, Volker Bouffier, mišljenja je kako Unija nije dobila nalog birača za sastavljanje nove vlade.

Kancelarski kandidat na ovim izborima i predsjednik CDU-a Laschet i dalje ustrajava na tomu da i Unija, usprkos rekordnom gubitku glasova birača (8,9 posto) i povijesno najgorem rezultatu Unije na nekim saveznim izborima (osvojenih 24,1 posto), krene u razgovore s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i Zelenima o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije.

Time Laschet odstupa od uobičajene prakse po kojoj stranka koja je osvojila najviše glasova ima prednost kod pokušaja sastavljanja koalicija.

Član predsjedništva CDU-a Norbert Roettgen pozvao je, u razgovoru za dnevnik Koelner Stadt Anzeiger, na kadrovsku obnovu CDU-a.

"Čitavoj stranci mora biti jasno da sada slijedi obnova. CDU je u egzistencijskoj krizi", rekao je Roettgen.

Predsjednik CDU-a za grad-pokrajinu Hamburg Christoph Ploss se založio za što brže kadrovske promjene na čelu stranke.

"Nama je nužna kadrovska obnova. Mi imamo mnoge kvalitetne mlade članove koji bi sada trebali doći u prve redove", rekao je Ploss.

Među onim koji traže da Laschet što prije preuzme odgovornost za slab rezultat na izborima je i aktualni ministar gospodarstva Peter Altmaier.

"Nama je što prije potreban preustroj, kako u kadrovskom tako i u programatskom smislu. Mi moramo poštovati poruku birača", rekao je Altmaier koji je prije nekoliko mjeseci otvoreno podržavao predsjednika CSU-a Markusa Soedera kao kancelarskog kandidata, a ne svog stranačkog predsjednika Lascheta.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja je na izborima odnijela najviše glasova (25,7 posto) je najavila da bi što prije, već ovog tjedna, htjela započeti pregovore s liberalima i zelenima o sastavljanju tzv. Semafor koalicije.

Liberali i zeleni su priopćili kako će prvo međusobno razgovarati prije nego što uđu u pregovore s jednom od stranaka koja bi mogla biti veći partner u budućoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 21:35