LEOPARD II

Njemačka traži da joj Švicarska proda tenkove kako bi popunili rupe: ‘Mogli bismo se odreći kojeg...‘

Njemačka traži da Bern pristane na tu prodaju, uz obećanje da švicarski tenkovi neće završiti u Ukrajini

Tenk Leopard II 

 Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemačka je od Švicarske zatražila da joj proda neke od svojih tenkova Leopard II, kako bi mogla izdvojiti veću vojnu pomoć za Ukrajinu, izvijestio je u petak švicarski list Blick.

Kako piše Blick, Njemačka traži da Švicarska proda neke od svojih tenkova proizvođaču Rheinmetall, kako bi se popunile praznine u naoružanju članica EU-a i NATO-a.

Njemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju Leoparde Ukrajini, no time su prorijedile svoje vojne arsenale.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius i ministar gospodarstva Robert Habeck izvijestili su švicarsku ministricu obrane Violu Amherd o svojoj namjeri u pismu od 23. veljače, navodi Blick. Oni traže da Bern pristane na tu prodaju, uz obećanje da švicarski tenkovi neće završiti u Ukrajini.

Zakoni o neutralnosti i embargo na oružje Švicarskoj brane direktno slanje oružja Ukrajini, a pristanak na zahtjev Njemačke zahtjevao bi da švicarski parlament službeno proglasi da su tenkovi izvan upotrebe, objašnjava list.

Švicarsko ministarstvo obrane kaže kako se njemački zahtjev razmatra.

"S vojnog stajališta, u načelu bi, uzimajući u obzir potrebe Švicarske, bilo moguće odreći se manjeg broja tenkova", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bern je u ranijim slučajevima odbacio zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da se prethodno kupljeno švicarski streljivo izveze u Ukrajinu.

Pitanje izvoza švicarskog oružja u ratne zone u Švicarskoj izaziva sve veće podjele jer sve veća javna i politička potpora Ukrajini stvara veliki pritisak na Bern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:34