LIJEČNIČKA UDRUGA

Njemačka: traži se obveza cijepljenja protiv covida za njegovatelje u domovima

Predsjednik njemačke liječničke udruge oštro je kritizirao i saveznu vladu zbog izbjegavanja uvođenja obveze cijepljenja
 Thomas Coex/AFP

Nakon naglog izbijanja koronavirusa u domu za starije u Brandenburgu, koje je rezultiralo smrću 14 štićenika, udruge liječnika u utorak traže uvođenje obveze cijepljenja za osoblje koje radi u tim institucijama.

"Tko nije cijepljen, ne bi smio raditi u domovima za starije", rekao je predsjednik Udruge njemačkih liječnika opće prakse Ulrich Weigeldt u razgovoru za tjednik "Wirtschafswoche". Također je ustvrdio da bi spremnost za cijepljenje trebala biti sama po sebi razumljiva za osobe koje se brinu oko starih i teško bolesnih.

Predsjednik njemačke liječničke udruge oštro je kritizirao i saveznu vladu zbog izbjegavanja uvođenja obveze cijepljenja.

"To je, pored smanjenog obujma testiranja u domovima za starije, najveća greška u korona-politici savezne vlade", rekao je Weigeldt.

Njemačko etičko vijeće, koje saveznu vladu savjetuje o etičnosti mjera u borbi protiv pandemije, smatra da bi osoblje u domovima trebalo biti dužno dati informaciju o tome jesu li cijepljeni, ne samo poslodavcima nego i osobama o kojima se brinu. "Mislim da žitelji domova za starije imaju pravo na ovu informaciju", rekao je je član Etičkog vijeća Wolfram Henn.

Etičko vijeće ujedno je zatražilo uvođenje obveze cijepljenja za osoblje u domovima za starije.

"Štićenici koji žive u ovom domovima nisu u potpunosti zaštićeni cijepljenjem i stoga je vrlo važno da osoblje bude cijepljeno kako ne bi prenosilo zarazu", rekao je Henn.

U domu za starije na sjeveru savezne pokrajine Brandenburg je nakon naglog širenja virusa posljednjih dana umrlo 14 štićenika.

Prema navodima medija, upravitelj doma se, nakon pozitivnog testa na koronavirus vratio u dom, nakon čega se virus proširio. Protiv upravitelja doma je pokrenuta istraga.

U Njemačkoj je trenutno cijepljeno 66,7 posto odraslog stanovništva. Akcija pojačanog cijepljenja na mjestima poput tržnih centara i stadiona, provedena u rujnu, nije polučila željeni rezultat, prenose mediji.

Predstavnici saveznih pokrajina bi na sastanku sljedećeg tjedna trebali raspravljati o potrebi sustavnijeg cijepljenja trećom dozom za šire slojeve stanovništva, a ne samo za epidemiološki najugroženije.

Udruge liječnika se istodobno protive ponovnom otvaranju centara za cijepljenje ukazujući na prednost trenutne prakse decentraliziranog cijepljenja u liječničkim praksama.

Broj zaraženih koronavirusom tijekom 24 sata povećan je za 10.813 slučajeva. Sedmodnevna incidencija iznosi 153,7. U zadnja 24 sata broj umrlih je povećan za 81. Ukupno je od početka pandemije od posljedica koronavirusa umrlo 95.833 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:53