STATISTIČKI PODACI

Njemačka trgovinska bilanca u svibnju zabilježila minus, prvi put u nekoliko desetljeća

Izvoz je u svibnju pao za 0,5 posto u odnosu na travanj kad je porastao 4,4 posto. Uvoz je pak porastao 2,7 posto

ilustrativna fotografija njemačkih automobila

 Hauke-Christian Dittrich/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka je u svibnju zabilježila manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom prvi put u više od 20 godina zbog visokih troškova uvoza energije i blagog pada izvoza, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.

Izvoz je u svibnju pao za 0,5 posto u odnosu na travanj kad je porastao 4,4 posto.

Uvoz je pak porastao 2,7 posto, usporivši u usporedbi s travnjem kad je uvećan 3,5 posto.

Trgovinska bilanca pokazala je u svibnju manjak, prvi put od početka 2000. godine, prema raspoloživim podacima Destatisa i to od milijardu eura. U travnju je iskazala višak od 3,1 milijardu eura.

Izvoz u Rusiju porastao je u svibnju za 29,4 posto u odnosu na travanj, na milijardu eura, stabiliziravši se nakon oštrog pada koji su izazvale zapadne sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Uvoz iz Rusije pao je za 9,8 posto, na 3,3 milijarde eura.

Još u veljači izvoz u Rusiju premašivao je 10 milijardi eura.

Najviše pošiljki njemačke robe otpravljeno je u SAD, u vrijednosti od 13,4 milijarde eura, za 5,7 posto više nego u travnju. Uvoz iz SAD-a porastao je pak 9,7 posto, na 7,4 milijarde eura.

Najviše robe Njemačka je u svibnju uvezla iz Kine, u vrijednosti od 18,0 milijardi eura, ali za 1,6 posto manje nego u travnju. Izvoz u Kinu blago je pak porastao, za 0,5 posto, na 8,7 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački izvoz porastao je u svibnju 19 posto, a uvoz je 33,6 posto, otkrivajući skok cijena energenata, potaknut valom potražnje koji su pokrenuli oporavak gospodarstva od koronakrize i sankcije Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:22